Cultura

Festivalul Concurs de Interpretare Pianistică „Iulia Hasdeu” Câmpina

În acest an a XV-a ediţie a concursului se va desfăşura duminică, 19 mai, începând cu ora 10,00, în cinci locaţii: cele două săli dotate cu pian ale Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”, Muzeul Memorial „B.P.Hasdeu” şi în două spaţii special amenajate la Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” din Câmpina.
Organizat sub egida UNESCO de către Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu – 2009” Ploieşti, în parteneriat cu Consiliul Local Câmpina, Primăria Municipiului Câmpina, Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, Muzeul Memorial „B.P. Hasdeu”, Colegiul Tehnic „Constantin Istrati”,
Societatea Filarmonică Câmpina, Asociaţia Culturală UNESCO „Iulia Hasdeu” şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, acest concurs are ca scop stimularea şi dezvoltarea disponibilităţilor creative ale tinerilor care studiază pianul, indiferent de forma de învăţământ pe care o frecventează: licee de muzică, şcoli de muzică, şcoli de arte şi meserii sau învăţământ privat.
Regulamentul concursului prevede obligativitatea ca participanţii să interpreteze o piesă din repertoriul românesc pentru pian.  Este singura competiţie muzicală din ţară la care înscrierea nu este condiţionată de achitarea unei sume de bani. Singura cerinţă, în afara fişei de identificare, constă în prezentarea unei lucrări plastice (desen sau pictură) sau a unei lucrări literare. Desenele şi picturile fac obiectul unei expoziţii deschise în ziua concursului la Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”. Lucrările literare şi plastice premiate sunt publicate în pliantul concursului, valorificându-se astfel toate laturile creativităţii artistice a participanţilor. Anul acesta, la concurs s-au înscris în jur de 250 de tineri pianişti din Bucureşti, Ploieşti, Buzău, Giurgiu, Cluj-Napoca, Cîmpulung-Muscel, Bârlad, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Zimnicea, Călăraşi.
Cinci jurii alcătuite din profesori de la liceele şi şcolile participante vor evalua prestaţia tinerilor pianişti. De menţionat este faptul că aceşti inimoşi dascăli nu sunt remuneraţi pentru efortul lor. Sufletul acestui festival concurs este profesor doctor Sanda Hîrlav Maistorivici de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, coordonatoarea proiectului.
Anul acesta îşi aduc dicipolii în concurs, un număr de 72 de dascăli, unii dintre ei participând la Festivalul concurs cu cea mai mare parte a clasei lor.
Expoziţia de desene din Holul Casei de Cultură „Geo Bogza” îi va bucura deopotrivă pe micii creatori ai lucrărilor, pe dascăli, părinţi, şi bunici precum şi pe spectatorii atraşi de manifestare.

pianistica-hasdeu

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co