Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Fără bani de navetă

Din ce în ce mai multe primării din Prahova nu-şi mai permit să deconteze naveta cadrelor didactice din şcolile lor.

Aşa se face că dascălii sunt obligaţi să-şi suporte singuri aceste cheltuieli sau să renunţe la slujbă. Un profesor debutant rămâne cu 500 de lei lunar, după ce dă, la o navetă de 50 de km de exemplu, cel puţin 300 de lei pe lună. “Avem, în momentul de față – ultimul sondaj, 64 de localități în care nu se dau abonamentele colegilor integral. Culmea, mai avem și din aceea care dau la cadre didactice, dar nu dau la nedidactic, că, vezi Doamne, în legea nouă a salarizării – altă anomalie ca și legile trecute – e specificat cadre didactice. Tot timpul am spus să se spună salariați din învățământ”, a declarat preşedintele Sindicatului Şcoala Prahovei, Gheorghe Giurumescu.
Lista e lungă
În această situaţie nefavorabilă se află peste 2.000 de cadre didactice şi nedidactice din localităţi ca Mizil, Tomşani, Urlaţi şi Ploieşti parţial, Fulga sau Sălciile. La Ploieşti doar în două licee se decontează naveta tuturor angajaţilor din învăţământ, în rest neplătindu-se nimic cadrelor nedidactice. În această situaţie, sindicatele ameninţă cu acţiuni în instanţă. „O anunț, pe această cale, chiar pe jurista Inspectoratului Școlar, care spune că nu există contract colectiv de muncă. Ba da! Atâta timp cât patronatul sau sindicatul nu revocă o lege, ea merge în continuare și dacă nici în momentul de față nu intervine cineva ca să facă așa ceva, contractul merge până când apare un nou contract colectiv de muncă. În condițiile acestea, ei erau obligați să dea banii pe abonamentele salariaților”, a explicat Gheorghe Giurumescu.
De altfel, acesta nu ar fi singurul proces în care este implicat Sindicatul Şcoala Prahovei. Alte trei acţiuni sunt pe rolul instanţelor de judecată, ca urmare a faptului că sindicaliştii au decis să-şi facă dreptate astfel, în ceea ce priveşte tăierea sporurilor, reducerea cu 25% a salariilor şi tăierea indemnizaţiei de vacanţă. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co