Actualitate

Falimentul bate la uşă

Prin judeţul Prahova, bate vântul falimentului. Aproximativ 20 de primării, din cele 104 localităţi, au ajuns la fundul sacului.

Trimestrul IV al acestui an împinge în pragul falimentului tot mai multe autorităţi locale. Nu mai sunt bani pentru cheltuielile lunare, indemnizaţii sau lucrările aflate în derulare. Această situaţie se regăseşte şi în localitatea Râfov. „În maximum două-trei săptămâni, nu vom mai avea bani pentru funcţionarea primăriei. Vom rămâne fără utilităţi, bani de lemne şi iluminat stradal. Problemă este şi cu şcolile. Stocul de lemne ajunge doar până la sfârşitul lunii ianuarie. Poliţiştii comunitari se află şi ei în pericol să nu mai aibă combustibil pentru intervenţii”, a declarat primarul comunei Râfov, Mircea Chivu.
Problema financiară este provocată şi de încasările tot mici din taxe şi impozite de la populaţie. Tot mai mulţi oameni ajung în imposibilitatea de a-şi mai putea onora datoriile. Procentul celor care au plătit anul acesta este mult mai mic faţă de anul anterior. „Anul trecut, 70% din totalul populaţiei a reuşit să achite taxele şi impozitele, iar anul acesta nici măcar 50%. Sunt slabe şanse ca situaţia să se schimbe până la sfârşitul anului, mai ales că vine perioada sărbătorilor şi oamenii vor avea alte priorităţi. Pe de altă parte, la primărie a plouat, pur şi simplu, cu popriri. Peste 20 la sută din totalul populaţiei are popriri pe venituri, dar nu avem ce colecta. Sunt oameni foarte săraci”, a declarat casierul Primăriei Râfov, Georgeta Nedelcu.
E loc de mai rău
Pentru a putea trece cu bine de această iarnă, ar fi necesară o rectificare bugetară de cel puţin un miliard de lei vechi. „Ca să putem trece de iarnă, avem nevoie mare de bani, avem nevoie de un miliard şi jumătate de lei vechi, altfel sunt în faliment”, a declarat primarul Mircea Chivu.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova caută soluţii şi spun că este în lucru o rectificare de buget pentru toate primăriile aflate în pragul falimentului. MARIANA BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co