Cultura

Eminescu şi Caragiale, la Câmpina

Sfârşitul acestei săptămâni vine cu un eveniment cultural de mare importanţă, care îi va pune în lumină pe doi dintre cunoscuţii scriitori ai literaturii române: Mihai Eminescu şi Ion Luca Caragiale.

Este vorba despre un simpozion care va avea loc la Biblioteca Municipală „Dr. C. I. Istrati” vineri, 27 ianuarie, începând cu ora 13.00. Pe 15 ianuarie s-au împlinit 162 de ani de la naşterea marelui Eminescu. 30 ianuarie va fi data la care se vor sărbători 160 de ani de la naşterea lui Caragiale. Astfel, în cel mai potrivit cadru, elevi ai şcolilor generale, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi oamenii din mediul cultural câmpinean vor aminti vieţile şi operele celor doi scriitori. „M-am gândit că un simpozion comun pentru aniversarea celor doi mari scriitori români ar fi interesant. Ambii sunt născuţi în luna ianuarie, la diferenţă de doi ani, iar vieţile lor s-au intersectat de foarte multe ori. În volumul «Amintiri», Ioan Slavici spune despre Eminescu şi Caragiale: «Doi oameni în multe privinţe foarte deosebiţi, care se căutau unul pe altul şi se bucurau pentru că puteau sa petreacă un ceas, două împreună». În general, Biblioteca Municipală organiza simpozionul dedicat lui Mihai Eminescu în jurul zilei de 15 ianuarie, dar anul acesta am ales o dată apropiată de cele două aniversări”, a spus directorul Bibliotecii Municipale Câmpina, Liliana Ene.

Program variat
Recitalul poeziilor eminesciene se va împleti cu scenete din opera lui Caragiale şi vor fi prezentate eseuri despre momentele importante din viaţa celor două personalităţi literare. Aşa cum ne-a învăţat, muzeograful Alin Ciupală va aduce noutăţi din documentele arhivei personale. Câmpinenii care doresc să-şi amintească de Eminescu şi Caragiale pot participa la evenimentul de la Biblioteca Municipală Câmpina, vineri, 27 ianuarie, de la ora 13.00.
Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co