Sport

Emanoil Savin – un nume cu rezonanţă pe Valea Prahovei

Primarul oraşului Buşteni şi noul preşedinte al clubului Astra Ploieşti reuşeşte să combine, într-un mod plăcut, problemele administraţiei locale cu cele ale fotbalului.
După cum se ştie, echipa de fotbal Astra Ploieşti (fostă FC Ploieşti) a reuşit, în ediţia precedentă, o splendidă promovare în primul eşalon al fotbalului românesc.
Odată cu această izbândă, în pauza competiţională, au fost demarate pregătirile pentru noua ediţie de campionat, ce a debutat la începutul lunii august, urmărindu-se întărirea grupării din cartierul „9 Mai” din toate punctele de vedere.
Prima „mutare” de-o importanţă covârşitoare a fost numirea unui nou preşedinte cu reale calităţi şi-o vastă experienţă, care să conducă destinele acestui club.
Şi cine putea fi decât fostul preşedinte al echipei Apullum Alba Iulia, pe vremea când această formaţie activa pe prima scenă a fotbalului din România, ec. Emanoil Savin (vezi foto), actualul primar al oraşului de sub Crucea Caraiman, cel care a câştigat, pentru a doua oară consecutiv, alegerile din „primul foc”. Omul potrivit la locul potrivit…
Aşa îl putem defini pe omul Emanoil Savin, caracter deosebit, „uşă deschisă”, suflet deschis pentru toţi semenii, motiv pentru care este iubit, admirat şi apreciat de toţi care îşi intersectează paşii pe „teritoriul” său lipsit de limite.
Fotbalul a fost, este şi va rămâne eterna pasiune pentru Emanoil Savin, contaminat 100% de microbul fotbalului, un adevărat profesionist la cele mai înalte standarde.
Cariera de fotbalist a început-o la Oţelul Galaţi, a continuat-o timp de 12 ani la Carpaţi Sinaia, apoi la Caraimanul Buşteni, după care s-a dedicat muncii de birou dar tot în domeniul sportului.
Primul pas făcut după încheierea activităţii fotbalistice a fost la Deva, când a preluat frâiele echipei locale de handbal feminin Remin Universitatea cu care a reuşit să cucerească „Chalange Cup”, un fel de Cupa UEFA în fotbal.
Apoi, este numit preşedinte şi finanţator al formaţiei Apullum Alba Iulia, care, împreună cu Aurel Şunda, reuşesc să fie revelaţia campionatului în ediţia 2003-2004, terminând pe un meritoriu loc 6.
În 2004, a fost ales primar al oraşului Buşteni, retrăgându-se de la gruparea din Alba Iulia, considerând că trebuie să se ocupe de destinele acestei localităţi.
În primul mandat, Emanoil Savin a reuşit multe lucruri extraordinare, sportul fiind pe primul plan şi-n vestita staţiune montană, reuşind să construiască şi să modernizeze bazele sportive de la toate şcolile şi liceele din Buşteni şi Poiana Ţapului, să organizeze competiţii şi concursuri interne şi internaţionale, cel mai edificator fiind Campionatul Mondial de Escaladă pe Gheaţă desfăşurat pe pârtia Kalinderu, modernizată de acelaşi Emanoil Savin la standarde europene.
Aflat la cel de-al doilea mandat, Emanoil Savin a reuşit să organizeze competiţii sportive de-o mare însemnătate cum ar fi „Memorialul Cornel Toacă”, „Cupa Alexandros” (fotbal), „Cupa Buştenarului” (schi) şi multe altele.
De asemenea, a reuşit să transforme oraşul Buşteni într-un „oraş al vedetelor”, aici venind personalităţi marcante ale sportului românesc pe care Emanoil Savin, le-a făcut „cetăţeni de onore”, începând cu Ion Panţuru – singurul medaliat olimpic la sporturile de iarnă (Grenoble, 1968), continuând cu campionii mondiali de box Leonard Doroftei, Lucian Bute şi Al. Diaconu, apoi fotbalistul Ionel Ganea, campioana olimpică de judo Alina Dumitru şi alţi sportivi de frunte ai României.
Se pot spune multe despre Emanoil Savin, despre realizările de la Buşteni, în care nu trebuie să omitem mănăstirea cea nouă, o bijuterie arhitectonică într-un decor feeric, un proiect fascinant marca „Emanoil Savin”.
Iată că, după cinci ani, la propunerea patronului Astrei Ploieşti, Ioan Niculae, Emanoil Savin acceptă funcţia de preşedinte al clubului ploieştean, preşedinte executiv fiind Marian Manea.
Din declaraţia domnului preşedinte Emanoil Savin reiese că doreşte „menţinerea echipei în prima ligă, după care urmărim întinerirea echipei şi promovarea unor jucători cu reale calităţi, cu care, în următoarea ediţie, să atacăm locurile fruntaşe, pentru accederea în Europa League”.
Ca şi la Alba Iulia, debutul a fost cu stângul, dar speră să fie un simplu accident, drept dovadă, în al doilea joc, la Braşov, contra echipei gazdă, în nouă jucători, a reuşit să scoată un 0-0 muncit din greu.
„La Alba Iulia, în prima etapă am pierdut în 11 jucători, după care am obţinut 5 victorii în „10”. Acum, la Ploieşti, în prima etapă, am pierdut tot în „11” şi am obţinut remiza în nouă. Poate se va repeta parcursul de acum cinci ani şi se pare că în inferioritate numerică evoluăm mai bine” a ţinut să declare Emanoil Savin.
Noi nu avem decât să-i transmitem mult succes în noua sa activitate şi baftă în partidele pe care echipa sa urmează să le susţină!Cristi SBARNEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co