Actualitate

Elena Udrea, data in urmarire internationala

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost dată în urmărire internațională pentru a putea fi adusă în România din Costa Rica, unde se află în prezent, și a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea la care a fost condamnată, ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Aflată în Costa Rica, unde a cerut azil politic, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

Poliţia a cerut instanţei mandat european de arestare, aplicabil între statele membre ale Uniunii Europene, și a făcut și cerere de urmărire internațională. Ministrul Justiției susține că extrădarea este posibilă chiar dacă România nu are încheiat un tratat cu Costa Rica.

Extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar și în absența unui tratat bilateral cu Republica Costa Rica, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, explicând acest lucru prin existența în trecut a unui alt caz de extrădare finalizat pe baza curtoaziei bilaterale.

Ministrul a explicat că durata procesului de extrădare depinde de legislaţia din Costa Rica.

Elena Udrea ar putea fi adusă în ţară în baza Convenţiei Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei din 2003, semnată atât de România cât şi de Costa Rica, în baza căreia statele semnatare se obligă să extrădeze cazurile de corupţie. Oricum, procedura ar putea dura mult.

Elena Udrea se află în procedură de a obţine statutul de refugiat, iar în această perioadă nu poate fi extrădată.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co