Actualitate

Dispreţ faţă de bolnavii de HIV

hivPersoanele seropozitive din Prahova au rămas fără tratament de specialitate. Banii necesari pentru acest segment de pacienți s-au terminat în județ încă de la jumătatea lunii martie. Cei aflați în această situație sunt nevoiți să se deplaseze la București, pentru a fi evaluați și a obține ceea ce au nevoie.

Medicamentele pentru pacienții seropozitivi nu se mai găsesc în Prahova, deoarece între Spitalul de Boli Infecțioase “Movila” din Ploiești și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate încă nu s-a încheiat un contract cadru aferent acestui an. Banii alocați tratamentelor acestor bolnavi, pe primul trimestru, s-au epuizat de la jumatatea lunii martie.
“În fiecare an se alocă, din programul HIV-SIDA, sume care acoperă terapia pacienților aflați în evaluare și monitorizare. Există unele mici întârzieri, din faptul că întotdeauna în trimestrul I al anului în curs sunt, de fapt, aceleași norme ale anului anterior. Și atunci se achiziționează medicamentele pentru pacienții HIV-SIDA pe acte adiționale pe fiecare lună. Respectiv pentru trimestrul I al anului 2010 am primit suma de 8,58 miliarde de lei. Luna aprilie este o problemă că nu s-a semnat contractul cu Casa de Asigurări pentru anul 2010, drept pentru care pe pacienți îi trimitem la Institutul «Matei Balș», care este centru metodologic regional, care le face și evaluarea și le dă și terapia pentru următoarele șase luni”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infecțioase Ploiești, dr. Florentin Georgescu.

Probleme peste probleme
În aceste condiții, pentru ca pacienții să aibă continuitate în schema de tratament, este necesară trimiterea lor la unități medicale din București. Ceea ce este, fără doar și poate, un neajuns pentru fiecare dintre aceste persoane, presupunând timp pierdut și bani cheltuiți fără rost. “Nu are niciun fel de tratament, trebuie să vin mereu aici… Și la București să mă duc, nu am bani, că e viața foarte grea. E vai de noi, amărâții ăștia, care am ajuns să suferim de boala asta și în situația asta”, a spus unul dintre pacienții în cauză.
“Dacă mi se face evaluarea aici, ca să pot să ajung la București, important este că o primesc, dar trebuie să aștept câteva ore, plus dusul și întorsul…Oricum, nu este normal ce se întâmplă”, a spus o altă persoană care este în situația dificilă de a se trata pentru această teribilă afecțiune.
Reprezentanții CAS Prahova spun că nu au soluții în contextul economic actual, afară de solicitarea unei suplimentări de buget. Autoritățile spun că lipsa banilor din programul HIV–SIDA este cauzată și de apariția unor medicamente de ultimă generație, prescrise în schema de tratament a celor 222 de bolnavi din evidențe.
Promisiuni, ca întotdeauna
“Banii aferenți trimestrului I 2010, transmiși prin fila de buget, s-au epuizat și din cauza faptului că schemele de tratament cu care bolnavii vin de la Institutul «Matei Balș» sunt din ce în ce mai scumpe. Noi am făcut toate demersurile necesare pentru ca fondurile să fie suplimentate pentru acest program, avem promisiunea fermă că ne vor fi repartizate sume suplimentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS Prahova, Cătălin Tudorache.

“Lotul morții”
În județul nostru, necesarul pentru medicamentele pacienților seropozitivi este de minim patru miliarde de lei vechi, pe o lună. De exemplu, o singură persoană bolnavă consumă astfel de tratamente, în medie de 20 de milioane de lei vechi lunar, iar medicamentele nu sunt de găsit în farmacii. Dintre cei 222 de astfel de pacienți, aproape jumătate au vârste curpinse între 20 și 22 de ani și fac parte dintre copiii infectați în unitățile spitalicești, în anii ’90 – grup cunoscut sub numele de “lotul morții”-, șapte sunt minori, iar restul adulților seropozitivi au până la 67 de ani.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co