Sanatate

Deocamdată, doar sfaturi de sezon!

IMG_3747Dr. Mihaela Neagu-Petrovici: „Nici până la această dată, medicii de familie nu au primit dozele de vaccin antigripal.”

În ciuda faptului că toamna s-a instaurat mai capricioasă ca oricând, nimeni nu poate spune că şi-a luat măsurile de siguranţă contra gripei, prin firescul vaccin antigripal.
Medicul de familie Mihaela Neagu Petrovici, din Câmpina, confirmă faptul că nici până la această dată nu au fost distribuite dozele de vaccin antigripal, în ciuda faptului că ne apropiem de sfârşitul lunii octombrie: „Distribuirea dozelor de vaccin antigripal trebuia să înceapă pe 15 octombrie, la nivel naţional. Trebuia să vină de la Ministerul Sănătăţii către Direcţia de Sănătate Publică. Acesta trebuia să distribuie către medicii de familie. Se întârzie în continuare şi nimeni nu spune nimic despre motivele acestei întârzieri. Vaccinul aşteptat este cel obişnuit, antigripal pentru gripa sezonieră, care s-a făcut în fiecare an. Acest vaccin îl poate face aproape oricine, dacă îl cumpără. El va fi primit gratuit prin medicii de familie, doar pentru cei care se încadrează în grupele de risc. Este vorba despre copii, bătrânii peste 65 de ani şi bolnavii cronici (diabeticii, cei cu bronşită cronică, hepaticii cronici, cardiacii cronici). Nu îl primeşte chiar toată lumea gratuit. Cei sănătoşi, cu vârstă activă, până în 65 de ani, vor cumpăra vaccinul. Costă în jur de 30-33 de lei.”
Dr. Mihaela Neagu Petrovici ne atenţionează asupra faptului că vaccinul în cauză nu poate fi tolerat de oricine, din cauza modului în care este produs: „Vaccinul nu este, totuşi, recomandat celor care sunt alergici la ouă. Acest vaccin se lucrează pe embrion de găină şi, dacă persoanele se ştiu alergice la acest aliment, atunci au contraindicaţii, inclusiv gravidele, în primul trimestru de sarcină. Noi ne ferim să le vaccinăm chiar dacă nu este clar contraindicat. Vaccinul este produs de Institutul Cantacuzino. Cu altă ocazie, am primit în completare şi vaccinuri din import, respectiv din Franţa. Baza o reprezintă, totuşi, vaccinul produs în ţară. Ca în fiecare an, institutul estimează tulpinile viruşilor. Ţinând cont de evoluţia ciclului anumitor viruşi gripali se estimează că, în toamna acestui an, vor fi trei tulpini de virus gripal, producând vaccinul pe baza acestora. Vaccinul este recomandat să se facă în momentul când persoana are o stare bună de sănătate, evitându-se injectarea acestuia atunci când s-a contactat, deja, o răceală însoţită de stare febrilă. După trecerea acestei stări, vaccinul se poate face.”
În afară de vaccinarea împotriva gripei de sezon, dr. Mihaela Neagu Petrovici atrage atenţia asupra modului cum se poate evita contactarea gripei, printr-o serie de măsuri simple, dar eficiente, aflate la îndemâna tuturor: „Recomand evitarea aglomeraţiei, folosirea batistei dusă la gură atunci când se tuşeşte sau se strănută. În nici un caz nu se pune doar mâna. Sau persoana se va spăla imediat pe mâini, pentru că, astfel, nu va împrăştia microbii, atingând diverse obiecte de uz general. În paralel cu aceste măsuri, pot recomanda consumul de legume şi fructe proaspete, având un conţinut bogat în vitamine şi lichide multe, calde.”
Pentru că anul acesta ne pândeşte şi gripa porcină, am dorit să aflăm dacă şi când putem beneficia de vaccin şi în acest caz. Informaţiile date de către dr. Mihaela Neagu Petrovici nu par a fi prea îmbucurătoare: „Pentru vaccinul contra gripei porcine, se preconizează ca abia în luna decembrie să primim nişte doze, nu foarte multe, pentru grupele de risc. Care vor fi aceste grupe de risc, vom vedea atunci. Cred că va fi vorba de personalul sanitar, în primul rând, şi, probabil, vârstele extreme: copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici, dar nu toţi. Nu cred că va fi ca la grupa sezonieră.”
Ca de obicei, va trebui să ne descurcăm singuri, până când cei îndreptăţiţi să se ocupe de sănătatea noastră se vor sinchisi să o facă. Cel mai bine este ca, la primele semne de răceală, să ne adresăm medicului, fără a consuma medicamente după „ureche”. (I.L.)

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co