Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Criza economico-financiară ne trimite mai des la psihiatrie

Vremurile agitate pe care le trăim, se răsfrâng şi asupra psihicului nostru, influenţându-ne viaţa de zi cu zi. Sunt destui cei afectaţi de lipsurile cotidiene la care sunt supuşi, de ieşirea dintr-un ritm de viaţă, de muncă, trezindu-se fără serviciu şi înglodaţi în datorii. Pe fondul tuturor acestor neajunsuri, stresul se instalează cu uşurinţă, perturbând mecanismul afectiv al fiecăruia dintre noi, într-o măsură mai mare sau mai mică, ajungându-se ca medicii psihiatrici să fie solicitaţi mai mult de cât ar trebui.
„Adresabilitatea la camera de gardă la psihiatrie creşte constant, în timp. Sunt în medie, cam 40 de internări pe zi, fiind considerată o cifră destul de mare. Noi avem în permanenţă, 450 de pacienţi în spital. În 2010, cele mai multe diagnostice au fost cu episoade depresive, pentru prima oară cu internare sau recurent, adică acele persoane care erau deja diagnosticate cu tulburări depresive şi care au mai făcut un episod, fiind chiar sub tratament. În toată patologia psihiatrică lucrurile sunt intricate, adică factorii sociali, de mediu, familia, pot precipita apariţia unei tulburări psihice. Ele pot apărea, din cauza modificărilor ce intervin în mediatorii cerebrali, instalându-se şi fără factorii precipitanţi. Dar, de cele mai multe ori sunt precipitate prin faptul că au certuri acasă, rămân fără serviciu, nu le mai ajung banii.
Din experienţa personală, la camera de gardă, vă pot spune că un număr mare de pacienţi, vin în acest context social defavorabil. Adică, oamenii sunt concediaţi, rămânând cu tot felul de datorii pe care nu le mai pot plăti şi atunci sunt disperaţi. Disperarea se transformă în tulburare psihică, cel mai frecvent în depresie. Nu mai ai chef de nimic, ai idei de culpabilitate, plângi toată ziua, nu mai dormi noaptea iar cea mai gravă manifestare e suicidul. Am avut şi noi cazuri. Pacientul vine cu tentativă de suicid, adus cu ambulanţa, fiind surprins în momentul în care dorea să se arunce de pe un pod, într-un context social nefavorabil.
De aceea, în continuare, necesitatea unui spital de psihiatrie şi a unui suport adecvat din partea profesioniştilor, rămâne de importanţă majoră. Degeaba se duce pacientul la Centrul Primiri Urgenţe pentru că a încercat să-şi taie venele, dacă, după aceea nu e consiliat psihologic, eventual dată şi o medicaţie” spune medicul psihiatru Irina Minescu, de la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, subliniind în acelaşi context faptul că tentativele de suicid au crescut.
De la începutul anului 2011, Spitalul de Psihiatrie Voila a avut 2866 de cazuri externate, până la 15 mai, dintre care 948 de cazuri externate cu tulburări depresive, 80% provenind din judeţul Prahova, în special din municipiul Câmpina şi localităţile limitrofe. C. N.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co