Actualitate

Conducerea Mefin SA ignoră hotărârile judecătoreşti

Câteva zeci de persoane au protestat în faţa fabricii Mefin din Sinaia, în cursul săptămânii trecute. Oamenii au vrut să-şi reia munca, dar s-au lovit de porţile închise şi de refuzul conducerii de a discuta cu ei.

O parte din personal a fost concediată colectiv în decembrie 2009, de către conducerea societăţii de pe Valea Prahovei. Conform celor rămași fără slujbă, nu şi-au primit atunci drepturile cuvenite şi, în consecinţă, s-au decis să acţioneze în instanţă societatea. Tribunalul Prahova a anulat deciziile de concediere emise şi a decis repunerea părţilor în situaţia anterioară, adică a dispus reintegrarea salariaţilor pe posturile deţinute. De asemenea, hotărârea judecătorească mai prevede ca Mefin să le plătească persoanelor concediate drepturile salariale majorate, indexate şi actualizate cu indicele de inflaţie începând cu data concedierii şi până la data reintegrării efective. „Nu au respectat nicio prevedere legală privind concedierea colectivă. De la acordarea de plăţi compensatorii, până la procedura legală de informare a salariaţilor despre situaţia economică, pentru că anul trecut fabrica avea profit. Deci, nu se justifica această concediere. Noi i-am dat în judecată la Tribunalul Prahova şi după şase luni, în urma procesului, instanţa a dat dreptate oamenilor, considerând că această concediere este ilegală, şi a dispus prin sentinţă reangajarea lor şi plata drepturilor salariale pe perioada cât au fost daţi afară”, a precizat liderul de sindicat, Gigel Solomon. Cu actele în mână, muncitorii au venit la uzină, pregătiţi să-şi reia activitatea. Au stat ore în şir afară şi au sperat că vor fi primiţi în fabrică. Din păcate, nu a fost așa, iar conducerea a refuzat şi de această dată să le dea o explicaţie. „Oamenii, conform sentinţei, au venit la muncă să-şi reia activitatea, dar la ora şapte dimineaţa au fost ţinuţi în faţa porţii pe diverse motive, iar avocatul lor le-a spus să meargă acasă, pentru că ei nu vor să mai angajeze aceşti oameni”, a mai adăugat Gigel Solomon. Oamenii spun că au muncit o viaţă întreagă la Mefin, iar acum vor să reia munca. Majoritatea au datorii, facturi de plătit, copii de întreţinut, iar banii nu le mai ajung. Au completat deja cererile de reangajare, le-au depus prin intermediul liderului de sindicat, iar acum aşteaptă un răspuns. Dacă în 30 de zile nu vor fi primiţi la locurile de muncă, vor merge din nou în instanţă. De uşi închise, ne-am lovit şi noi. Am vrut să aflăm şi punctul de vedere al conducerii Mefin SA, însă ni s-a comunicat că directorii nu au niciun punct de vedere şi nu vor să discute cu presa despre acest subiect.

Probleme mai vechi
Conflictele între salariaţi şi angajatori au apărut în anul 2006. Atunci, Alianţa Sindicală Mefin vorbea despre faptul că salariile nu s-au indexat cu indicele de inflaţie din anii 2005 şi 2006, iar contractul colectiv de muncă la nivelul fabricii nu era semnat. Tot în 2006, la uzină s-a realizat un val masiv de disponibilizări. Un an mai târziu, în primăvara lui 2007, oamenii au declanşat greva generală, iar în ianuarie 2009, conducerea anunţa noi disponibilizări. Înainte de Revoluţie, dar şi după 1990, Uzina Mefin Sinaia a distribuit pompe de injecţie la toate maşinile grele din România şi piese de schimb pentru mai multe fabrici, care la rândul lor, le exportau în străinătate.  În vremurile bune, la uzina care se întinde pe 14 hectare, au muncit mai mult de jumătate dintre locuitorii oraşului Sinaia. Mefin a fost singurul producător naţional de pompe de injecţie şi s-a clasat printre primii cinci din Europa, însă, după ce în 2003 a fost vândută unui investitor străin, s-a ales praful de ea.

Ovidiu Pitică: „Am vrut să începem munca, însă nu ne-au primit, iar acum  aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Ne-am descurcat foarte greu din punct de vedere financiar, deoarece am o soţie care abia acum şi-a găsit un loc de muncă şi patru copii minori, care au nevoie de mâncare, haine, rechizite”.
Cornelia Teodorescu: „Nu ne primesc în fabrică, dar hotărârea judecătorească arată cu totul altceva. Stăm de la ora şapte dimineaţa în frig şi nu ne bagă nimeni în seamă. Aşteptăm ca nişte fraieri, după ce am muncit aici peste 27 de ani. Ei au înfiinţat nişte SRL-uri şi ne-au obligat să ne ducem acolo, însă noi am vrut să avem contractele pe Mefin. Din această cauză ne-au dat afară fără niciun drept, fără salarii compensatorii. M-am descurcat greu, pentru că soţul nu are serviciu, iar băiatul a terminat clasa a XII şi nu poate merge mai departe, pentru că nu avem bani”.
Iulia Piciorcă: „Nu ne primesc şi eu vreau să muncesc la Mefin, pentru că aici am lucrat timp de 30 de ani. Societatea merge pe profit şi vreau să mă primească la servici. Nu mă descurc cu şomajul. Iau 540 de lei, bani din care trebuie să întreţin o casă. S-a ajuns aici pentru că ei nu respectă legile. Nu trebuia să mă dea afară de aici. M-au obligat să-mi scriu demisia singură şi nu am fost de acord. Instanţa ne-a dat dreptate şi vreau să mă reangajez aici”.
Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co