Comasarea, cu bune şi rele
Marţi, 1 februarie, Ministerul Sănătăţii a anunţat printr-un comunicat de presă, că din 182 de spitale, va comasa 111, restul de 71 fiind reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. Pe lista acestor spitale se află şi câteva din Prahova: Spitalul de Psihiatrie Voila care urmează a fi comasat cu Spitalul Municipal Câmpina; la Ploieşti, Spitalul de Obstetrică Ginecologie cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Pediatrie cu cel de Urgenţă, Spitalul de Boli Infecţioase cu cel Municipal; Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga cu Spitalul Orăşenesc Sinaia; Spitalul de Boli Pulmonare Breaza cu cel de Pneumo-ftiziologie Drajna. Reacţia autorităţilor cât şi a unor managerii de spitale, nu a întârziat să apară.
În Prahova, reorganizarea unităţilor sanitare vizează schimbări importante, care, la acest moment, nu se ştie dacă vor fi şi în interesul pacienţilor. Astfel, se propune comasarea Maternităţii şi a Spitalului de Pediatrie din Ploieşti cu Spitalul Judeţean de Urgenţă. Şi, din punct de vedere administrativ, modificările vor fi semnificative. “În funcţie de noua organizare vom face un plan de acţiune. Nu va fi deloc uşor şi totul va trebui împărţit în două: medical şi administrativ. La partea administrativă vom face probabil, noi compartimente care să se ocupe de toate aspectele noi apărute. Gestionarea fondurilor o să fie o problemă şi mai mare decât cea de acum, pentru că va necesita o muncă în plus”, a declarat Adrian Strâmbeanu, manager SJU Ploieşti. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova spune că modificări se vor face, dar nu oricum. “Dacă scădem cu 30% numărul de paturi existente în judeţul Prahova rămân 3.050 de paturi pentru, peste 830.000 de locuitori, ceea ce ne-ar situa sub media europeană de patru paturi, la mia de locuitori. Nu suntem dispuşi să cedăm niciun pat în favoarea altor judeţe şi altor interese şi cerem trecerea spitalelor de monospecialitate de TBC şi psihiatrie la Ministerul Sănătăţii şi acordarea în compensaţie a numărul de paturi respectiv până la 3.560, astfel încât judeţul să nu scadă sub norma de patru paturi, la mia de locuitori. Restul, asupra comasărilor, este şi aici o problemă pentru că nu se potriveşte maternitatea cu spitalul de copii şi urgenţele. De aceea, singura propunere a Ministerul pe care o acceptăm este comasarea pediatriei cu maternitatea şi punct”, a declarat Mircea Cosma. Propuse a se comasa sunt Spitalul de Boli Infecţioase cu cel Municipal Ploieşti, Spitalul de Psihiatrie Voila cu cel Municipal Câmpina. În plus, unitatea de Ortopedie şi Traumatologie de la Azuga va trece la Spitalul Orăşenesc Sinaia şi iar Spitalul de Boli Pulmonare Breaza se va comasa cu cel de Pneumoftiziologie Drajna. (Raluca Eparu)
Dispare Preventoriul TBC
Poiana Ţapului
Pe lista unităţilor sanitare care urmează să fie transformate în cămine de bătrâni se află şi Preventoriul Poiana Ţapului secţia TBC pentru copii din Buşteni. Imobilul, care este într-o stare avansată de degradare, funcţionează încă de pe vremea comuniştilor. În prezent, unitatea este în administrarea Consiliului Local şi a Centrul de Sănătate din comuna Bălţeşti, iar aici lucrează 30 de persoane, care au în grijă 60 de copii cu vârste între 7 şi 18 ani. Conducerea Preventoriului din Buşteni nu a vrut să comenteze decizia Ministerului Sănătăţii privind închiderea unităţii. Totodată, autorităţile trebuie să înceapă demersurile necesare până pe 30 martie, deoarece transformarea în azil de bătrâni trebuie realizată până în 2013. (Adelina ANEI)
Va avea Câmpina
două spitale într-unul?
Directorul Spitalului de Psihiatrie Voila nu îmbrăţişează ideea de comasare a spitalelor. „Problemele de comasare, redistribuire, reorganizare a diferitelor unităţi spitaliceşti mai mici, poate că este utilă şi poate chiar financiar, este necesară. Trecerea către asistenţa medico-socială a câtorva unităţi este şi aceea necesară, pentru că necesarul de asistenţă socială e mare. Părerea mea e că în momentul în care se hotărăşte o acţiune de această amploare, să existe şi un dialog şi o analiză, cost-beneficiu. Să existe o alternativă şi asta este cu atât mai mult prioritară în zonele şi în asistenţa medicală de urgenţă şi chiar în asistenţa medicală ne ambulatoriu. Vorbesc în general. Şi, mai ales acum, punându-mi întrebarea: un spital cu 510 paturi, cum va putea deveni o secţie? Dacă devii o secţie într-un spital mai mare sau mai mic, fiţi convinşi că această secţie va primi bugetul, cum va dori spitalul-mamă. E o realitate! Trebuie să acceptăm, asta. A funcţionat în anii ’84-’89, dispărând foarte multe specialităţi. Desfiinţăm specialitatea? Nu ştiu. Şi aici poate că e valabil şi pentru pneumologie. Desfiinţăm neurologia, recuperarea? Nu ştiu dacă este cel mai bun lucru. Timpul va arăta şi sper că analiza unor responsabili va determina o atitudine normală faţă de situaţia aceasta, poate un piculeţ, forţată. Trebuie să ţinem cont că aceasta este o recomandare a Ministerului Sănătăţii, fiind un for metodologic care îndrumă, dă avize asupra respectării normelor şi măsurilor de sănătate, dar nu are un caracter decizional asupra organizării proprii. Dacă decizia aceasta era luată înainte de a trece la consiliile locale, responsabilitatea acestor administrări de spitale, atunci poate că, se putea lua în considerare hotărârea ca fiind definitivă şi irevocabilă” a precizat managerul Spitalului Voila, Gabriel Ţintărescu
Primăria Câmpina
s-ar putea adresa instanţei
Primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, a declarat cu privire la ideea de comasare a spitalelor: “Din punct de vedere legal, nu cred că se respectă legislaţia în vigoare. Nu ştiu dacă domnul ministru doreşte să propună acest lucru, dar, conform normelor metodologice pentru aplicarea OG 162/2008 este foarte clar faptul că autorităţile locale, respectiv primarul şi Consiliul Local, au mai multe atribuţii privind spitalele pe care le-au luat în management de la 1 iulie 2010, printre care transmiterea către Ministerul Sănătăţii a propunerii de modificare a structurilor organizatorice, reorganizare, restructurare, schimbare a sediului şi aşa mai departe, a unităţilor sanitare. Ori, Consiliul Local Câmpina şi primarul n-au luat nicio hotărâre referitor la comasarea celor două spitale. În aceste condiţii mi se pare curios că s-a ajuns direct la minister cu astfel de propunere, înainte ca ea să plece de la cei care, în mod legal, după această ordonanţă dată tot de acest Guvern, trebuia să apară. Deci, din punct de vedere legal, poate să fie cel mult o recomandare şi în niciun caz o hotărâre a cuiva. În cazul în care cineva hotărăşte peste autoritatea administraţiei publice locale, sunt hotărât să dau acea instituţie în judecată, chiar dacă va fi vorba de Ministrul Sănătăţii”.
Directorul Spitalului Municipal Câmpina, dr. Alexandru Matei, nu a dorit să comenteze încă, această situaţie. (Carmen Negreu)