Actualitate

Colectarea selectivă a deşeurilor ia amploare

colectare-selectiva-3În stațiunea Sinaia, municipalitatea a sporit numărul locațiilor în care au fost amplasate pubele pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Mai rămâne ca și locuitorii urbei și turiștii să contribuie la tentativa de reciclare.

În dorința de a avea un oraș mai curat și, totodată, de a pune la punct un sistem eficient de reciclare, recent, în zona centrală a oraşului Sinaia s-au montat tomberoane pentru colectarea hârtiei, a sticlei şi a obiectelor din plastic și metal. Primele rezultate? Zeci de sticle au fost aruncate lângă aceste containere, iar peisajul nu este deloc unul plăcut. „Ideea reciclării este foarte bună şi apreciez această iniţiativă, numai că nu toţi cetăţenii sunt disciplinaţi. Fiecare trebuie să înveţe să-şi ducă gunoaiele acolo unde trebuie. În alte ţări se practică de foarte mult timp colectarea selectivă şi nu găseşti o hârtie pe stradă. Ei sunt civilizaţi, iar noi trebuie să luăm un exemplu de la ei”, a spus Ioan Neacşea. Administraţia locală din staţiune, împreună cu firma de salubritate, a extins, o dată cu încălzirea vremii, selectarea materialelor reciclabile în zonele frecventate de turişti şi în spaţiile destinate agrementului.
Deocamdată, tomberoanele, au fost amplasate în șapte locaţii din staţiune: pe Frunica, la Mănăstrirea Sinaia, în curtea Bisericii „Sfântul Ilie”, pe Platou Izvor, pe Aleea Carmen Sylva, la intrarea în Parcul Dimitrie Ghica şi în zona centrală.

Apel la bun simț
„Am început să extindem campania de colectare selectivă de la cartiere în zonele unde sunt foarte mulţi turişti. Din păcate, mai sunt persoane care nu ţin cont de ceea ce scrie pe tomberoane şi aruncă la voia întâmplării gunoaiele şi fac un apel către ei să depoziteze hârtia, plasticul şi sticla în containerul corespunzător”, a precizat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. Conducerea staţiunii speră că investiţia nu a fost în zadar. Avem pubele noi, deci teoretic nu ar trebui să aruncăm deşeurile tot la voia întâmplării. Reciclarea reprezintă colectarea, separarea şi procesarea unora dintre componentele deşeurilor pentru transformarea lor în produse utile. Totuşi, România este una dintre codaşele Europei la acest capitol, deoarece până acum nu a fost pus la punct un sistem în toate oraşele pentru colectarea selectivă a gunoaielor.Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co