Actualitate

Casă n-avem, dar în ce stăm?

Două familii din Câmpina, Nicolae Nete şi Vasilica Babiţă, par să-şi lege destinele de cele ale omului de afaceri Nicolae Ceapchie. Trăiesc în locuinţe amenajate de ei, într-o fostă proprietate a SC Pomicola Băicoi, dar nu sunt nici proprietarii şi nici chiriaşii acestora. Culmea e că situaţia e atât de încurcată încât nici nu mai ştiu pe cine să acţioneze în instanţă pentru a-şi căuta dreptatea pe care cred că o au.

Aşa cum se ştie deja, controversatul om de afaceri Nicolae Ceapchie a fost arestat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Ploieşti, în prima săptămână a lunii aprilie. Procurorii au demonstrat că acesta era liderul unei grupări infracţionale care a  indus în eroare  reprezentanţii mai multor societăţi de leasing şi ai altor societăţi comerciale şi bancare, prin încheierea unor contracte în scopul obţinerii de foloase materiale injuste. Cum au ajuns cele două familii de oameni simpli, cu venituri modeste, să aibă legătură cu lumea lui Ceapchie?
Familiile Nete şi Babiţă locuiesc în Câmpina, pe strada Crişurilor. Vasilica Babiţă locuieşte de 26 de ani cu chirie, în fosta proprietate a SC Pomicola Băicoi. La fel, familia Nicolae Nete a închiriat un fost beci de la aceeaşi societate, pe care l-a amenajat, aducându-l în stare funcţională şi transformându-l într-o veritabilă locuinţă, unde convieţuieşte de 15 ani.

Complicaţii
Pe parcursul timpului, cele două familii au făcut mai multe cereri către conducerea SC Pomicola, solicitând vânzarea spaţiului de locuinţă cu terenul aferent, în baza dreptului de preemţiune. De fiecare dată primeau răspunsuri scrise, din care reieşea faptul că societatea nu dispune de titluri de proprietate pentru terenurile şi imobilele respective. În ciuda acestor răspunsuri oficiale, în luna mai a anului 2007, SC Pomicola Băicoi îşi scoate bunurile la licitaţie. Cele două familii nu sunt anunţate în scris despre licitaţie, ci verbal, de către un reprezentant al societăţii, care le-a spus că va avea loc pe 23 mai. În fapt, licitaţia a avut loc mai devreme, 16-17 mai. Singurul participant la licitaţie a fost Marius Bucur, patronul firmei De Construcţii, Investiţii şi Comerţ Import Export, care a  cumpărat-o cu 16 miliarde de lei vechi. La vremea respectivă, familia Nicolae Nete a acţionat în instanţă atât SC Pomicola Băicoi cât şi pe Marius Bucur, noul proprietar, dar fără a avea câştig de cauză. Într-o discuţie purtată cu Marius Bucur acesta a afirmat că nu a văzut vreun titlu de proprietate asupra bunurilor de la SC Pomicola Băicoi, pe care ar fi trebuit să i le dea lichidatorul judiciar Alina Maer, de la firma Euroinsol Consulting  SRL. Oare cum a putut fi ţinută licitaţia fără aceste acte de proprietate?

Alte neajunsuri
Marius Bucur nu a rămas prea multă vreme proprietar, chiar şi fără toate actele aferente. La începutul anului 2009, prin intermediarii unor afaceri cu materiale de construcţii, devine partener cu Nicolae Ceapchie. În timp, asocierea cu acesta, începe să devină din ce în mai incomodă. Din cele povestite de către Marius Bucur, Nicolae Ceapchie dorea să profite de buna reputaţie a firmei sale. „Firma mea are potenţă şi este recunoscută pe piaţă. Pot lua oricând marfă pe credit. Ei vroiau să iau marfă, să o vândă pe unde vroiau apoi să le dea ţeapă. Nu am fost de acord cu aşa ceva şi nu am dorit să mai colaborez, cesionându-mi părţile sociale”, povesteşte Marius Bucur care, între timp a depus şi o plângere către procurorii DIICOT Ploieşti, investigaţia fiind în plină  desfăşurare. Astfel, prin cesionarea părţilor, care includeau şi bunurile cumpărate de la SC Pomicola Băicoi, familiile Nete şi Babiţă au ajuns să fie legate de Nicolae Ceapchie. Cele două familii au încercat de multe ori să ia legătura cu acesta pentru a stabili statutul lor juridic în locuinţele respective, pentru a încerca să cumpere sau să încheie contracte de închiriere, reuşind cu greu acest lucru şi niciodată cu o finalitate a problemelor lor. Până a fi reţinut de către procurorii DIICOT, Nicolae Ceapchie a purtat o convorbire telefonică cu Vasilică Babiţa. Aceasta l-a întrebat dacă a intrat în posesia titlului de proprietate asupra bunurilor SC Pomicola Băicoi, Ceapchie răspunzându-i că „nu, nu am intrat, lichidatoarea nu-mi mai răspunde la telefon, alerg după dânsa şi nu dau de ea. Nu am acte, nu sunt proprietarul. Am cumpărat fără acte, cam aşa ceva. Cu proces verbal.” Totuşi, din anumite surse de informaţii, Nicolae Cepchie ar fi dorit să garanteze cu aceste bunuri, pentru cumpărarea unor materiale asfaltice de la o firmă de profil, în valoare de vreo două milioane de euro. Ar fi putut garanta fără să fi avut acte de proprietate?

Pe cine să dea în judecată?
Familiile Vasilică Babiţă şi Nicolae Nete au căzut victime colaterale ale unor afaceri mai mult sau mai puţin oneroase, trăind cu sabia lui Damocles deasupra capului, neştiind dacă în fiecare zi pe care o trăiesc, vor mai avea o casă în care să stea.
Ei vor să aducă în instanţa de judecată această situaţie ingrată în care se află, nefiind în acest moment nici proprietari de drept, dar nici chiriaşi în locuinţele lor. Oamenii se întreabă pe cine vor da în judecată: pe cei care au reprezentat societatea Pomicola, pe lichidatorul Alina Maer, pe Nicolae Ceapchie sau pe toţi? Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co