Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Capelă pentru ruga celor suferinzi

Părintele duhovnicesc al Spitalului Municipal Câmpina, Ioniţă Butoi, păstoreşte de trei ani de zile personalul acestuia şi pacienţii dornici de alinare în credinţa faţă de Dumnezeu. Actul duhovnicesc se petrece într-o încăpere minusculă de la parterul instituţiei, dar o capelă urmează să fie construită în incinta spitalului.

Ridicarea unei capele a fost dorită atât de preoţii care s-au preumblat înaintea părintelui Ioniţă Butoi, cât şi de enoriaşii ajunşi, cu sănătatea şubredă, la spital. A trebuit să treacă aproape zece ani, să curgă multă cerneală în presa locală cu privire la acest subiect, dar, mai ales, să pătimească părintele Butoi în urma unui grav accident. Ce legătură poate avea starea de sănătate a preotului Butoi cu construirea (nedorită de câţiva factori de decizie şi nu numai) unei capele cât un miez de nucă?  Preotul a suferit, în 2008, un grav accident, în urma căruia, iniţial, nu i se mai dădea şansă de viaţă, apoi, doar o viaţă chinuită, lipsită de posibilitatea de a mai merge. Vindecarea sa, după cumplitul accident suferit şi în urma căruia poartă, pentru susţinerea coloanei vertebrale, o tijă, este considerată a fi unică. Ulterior, într-una din şedinţele de Consiliu Local de la începutul anului 2009, părintele Butoi, cu multă voinţă, forţându-se a merge cu mare greutate, s-a prezentat în faţa consilierilor pentru a susţine ideea construirii capelei. Au existat voci care l-au acuzat pe preot că a venit la şedinţă ca să impresioneze, cu necazul său, să se aprobe construirea capelei, că va cere bani pentru ridicarea construcţiei, chiar dacă nu o face în acel moment, că vizează primirea parohiei când se va construi biserica din zona Turnătoriei. A fost un moment de mare umilinţă pentru părintele Butoi, dar nu aşa cum îl percepe simplul enoriaş. Preotul a perceput umilinţa cu smerenia ce-l caracterizează şi cu exprimare specific duhovnicească, a făcut trimitere la frica de Dumnezeu şi la mânia Sa, pentru cei ce nu-L iubesc. Chiar şi vorbele sale au fost interpretate de unii consilieri ca un blestem sau anatemă aruncată asupra lor. Când se gândeşte meschin, după interese, cifre, bani, politic, se pierde din vedere ceea ce e lumesc, firesc, de suflet. Cert este că, în mai 2010, Primăria a acordat 157,21 mp în incinta curţii spitalului pentru construirea capelei. O capelă în care medici şi pacienţi, rude ale acestora din urmă se pot ruga, se pot simţi mai aproape de Dumnezeu, îl pot invoca să le vină sprijin pentru sănătatea lor.

Un vis care devine realitate
Părintele Ioniţă Butoi, la cei 27 de ani ai săi, pe care-i poartă cu greu pe trupul bolnav, este, totuşi, optimist, dar mai ales se simte motivat să vadă capela construită. „Faptul că am fost paralizat şi Dumnezeu mi-a dat o nouă şansă de a trăi, de a-mi creşte copii, de a-mi îngriji familia, pentru mine e un semn că trebuie să fac ceva. După atâţia ani de luptă, iată că ne-a dat şi nouă Primăria un teren. Au fost alături de mine consilierii Gena Preda, Alin Moldoveanu şi dr. Mihaela Neagu-Petrovici, care au susţinut acest proiect. Nu e un spaţiu foarte propice, dar faptul că se va ridica o biserică…, chiar şi în miniatură, fără clopot, fără toacă sau cu clopot şi cu toacă, e mare lucru. Să vedem cum va face proiectantul. Am găsit un arhitect, Simona Vâlcu, din Ploieşti, care a vrut să facă proiectul, pentru că mulţi din Câmpina s-au ferit şi nu ştiu de ce. Trebuie să fie gata într-o săptămână şi cred că, până la sfârşitul anului, va începe şi lucrarea”, a declarat preotul Ioniță Butoi.
Proiectul şi materialele vor fi plătite din milostenia, din donaţiile pe care le vor face enoriaşii, iar utilităţile, un bec, gazele… vor fi susţinute de către spital. Cu siguranţă, voinţa şi harul părintelui Butoi vor convinge multe persoane să contribuie la ridicarea acestui lăcaş, căci mai mereu, tot cei necăjiţi au suflet mare şi frică de Dumnezeu. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co