Câmpina, veche de 3.500 de ani!
În anul 2008, la Câmpina, în curtea bisericii din cartierul Slobozia au fost descoperite câteva morminte vechi. Arheologii Muzeului Judeţean de Istorie (MJI) Prahova au demarat cercetările şi au descoperit o necropolă cu o vechime de aproximativ 3.500 de ani, de la sfârşitul epocii bronzului. Ultimul mormânt a fost scos la lumină săptămâna trecută.
Până anul acesta, la începutul lunii august, arheologii sesizaţi de părintele paroh, descoperiseră 34 de morminte de inhumaţie şi incineraţie. Pe 2 august, demarând a patra campanie de săpături, arheologii au anunţat descoperirea a unui alt mormânt. Mai multe detalii despre aceste săpături arheologice, le-am aflat de la Alin Frânculeasa, arheolog în cadrul MJI Prahova. „Suntem în a patra campanie de săpături şi chiar din prima zi am găsit deja, un mormânt de incineraţie. Este al 35-lea. Cam 25% sunt de incineraţie, restul fiind de inhumaţie. Spunem că necropola este bi-rituală. Cei incineraţi erau arşi, probabil, pe un rug special amenajat, apoi oasele erau strânse în nişte vase, care erau îngropate. Deocamdată nu am reuşit să identificăm aşezarea, dar sigur ea se află undeva în apropiere, cam la 150 de metri distanţă, spre cartierul Slobozia. Din păcate, zona fiind populată cu case, probabil aşezarea se află cumva sub ele, prin jurul bisericii. Descoperirea acestor morminte este unicat în această zonă. Ceea ce este interesant la această necropolă este faptul că avem artefacte, datând din trei culturi, care s-au dezvoltat în trei areale diferite, Monteoru, Tei şi Noua, fiind o situaţie oarecum unică până acum. În aceste morminte s-au găsit şi podoabe din sticlă, cercei şi brăţări din bronz, pandantive din os, chihlimbar. Oasele găsite în morminte sunt duse la specialişti, aceştia putând stabili vârsta, eventual, dacă au avut anumite boli. Sunt mulţi copii care au murit aici. Cam 30% dintre mormintele descoperite, aparţin unor copii. Nu ştim motivul, probabil cimitirul era compartimentat, copiii fiind înmormântaţi într-o anume zonă. Cel puţin, asta e explicaţia găsită până acum. E posibil totuşi, ca săpăturile de anul acesta să nu confirme acest lucru. S-a mai observat şi în altă parte o anume predilecţie cu zone aparte de înmormântare pentru copii, femei sau bărbaţi. De ce atât de mulţi copii? Viaţa în acele timpuri nu era deloc una uşoară, putându-se muri cu uşurinţă din diverse boli pe care azi le tratăm în mod curent, o răceală, o infecţie…”, a explicat Alin Frânculeasa.
Descoperirile din curtea bisericii nu fac decât să ateste vechimea locuirii acestei zone a municipiului Câmpina, pentru că, deocamdată, aşa cum afirmă şi arheologii, nu există urme mai vechi de 3.500 de ani. Dar nici nu este exclusă posibilitatea găsirii unor artefacte care să pătrundă mai mult, în negura timpului. Carmen NEGREU