Câmpina este localitatea cu cele mai multe proiecte cu finanţare europeană din tot judeţul
Actualul mandat a fost şi este unul prolific pentru municipiul Câmpina în ceea ce priveşte investiţiile cu fonduri europene. Unele proiecte au fost deja finalizate, altele sunt în derulare. În total, administraţia locală a atras fonduri europene în valoare de 46,35 milioane lei, adică peste 10 milioane de euro. „Pe parcursul întregului mandat ne-am canalizat atenţia spre atragerea de fonduri europene şi guvernamentale, astfel încât să putem realiza proiectele pe care ni le-am propus fără să implicăm prea mult bugetul local”, a menţionat primarul Câmpinei, Horia Tiseanu.
Proiectele cu finanţare europeană, care au fost deja finalizate, sunt patru la număr. Primul dintre acestea – „Îmbunătăţirea alimentării cu apă a zonei de nord a municipiului” – este un proiect PHARE 2006, care a constat în înlocuirea conductei vechi de apă cu o conductă de polietilenă de înaltă densitate, în lungime de 4.300 metri. Suma alocată a fost de aproximativ 6,46 milioane lei, din care 57% a reprezentat finanţarea europeană, diferenţa fiind asigurată de la bugetul local.
Un alt proiect finalizat este cel care a adus Primăriei Câmpina două certificări pentru Sistemul de Management al Calităţii în conformitate cu standardul internaţional SR EN ISO9001:2008 şi pentru Sistemul de Management al Mediului în conformitate cu standardul internaţional SR EN ISO 14001:2001. Acest proiect – denumit „Servicii de calitate pentru locuitorii municipiului Câmpina” – a fost finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative – Axa Prioritară 2 şi a avut o valoare de peste 285.100 lei, din care 236.147 lei au provenit de la Fondul Social European, 43.397 lei – finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat şi 5.556 lei reprezintă contribuţia de la bugetul local..
„Strategia de dezvoltare locală a municipiului Câmpina” – aceasta este denumirea celui de-al treilea proiect european, finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative – Axa Prioritară 1. A avut ca scop elaborarea unei strategii locale pe o perioadă de şase ani, o strategie importantă în contextul oportunităţilor de finanţare apărute după integrarea României în Uniunea Europeană. Valoarea proiectului a fost de aproximativ 287.000 lei, contribuţia de la bugetul local fiind de 5.737 lei. Strategia a fost aprobata de Consiliul Local prin HCL 190/decembrie 2011.
Cel de-al patrulea proiect finalizat i-a vizat pe şomerii din localitate. „Sprijin pentru integrare şi incluziune”, finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane şi valorând 2 milioane lei, a urmărit calificarea a 200 de şomeri în meseriile: tâmplar, dulgher, parchetar, îngrijitor copii şi bătrâni la domiciliu, operator date calculator şi asfaltator. Cine a dorit a putut urma şi cursuri de iniţiere în operare calculator şi limba engleză.
Modernizarea Căii Dacia este aproape gata, iar reabilitarea batalului va începe curând
În curs de derulare, în Câmpina, sunt trei proiecte foarte importante: modernizarea Căii Dacia şi reabilitarea batalului de pe Strada Lacul Peştelui, singurul batal care aparţine municipalităţii. Primul va fi terminat la sfârşitul acestei luni, recepţia tehnică fiind programată pentru 29 martie. Este cel mai valoros proiect cu fonduri europene, totalizând 25,47 milioane lei, adică aproape 6 milioane de euro, de la bugetul local asigurându-se 414.460,61 lei. „Realizarea acestui pasaj suprateran reprezintă o lucrare modernă şi foarte utilă pentru descongestionarea traficului la intrarea în Câmpina şi ieşirea din municipiu în DN1. Este o lucrare de care vor beneficia nu numai locuitorii Câmpinei, ci şi cei din localităţile vecine, precum şi turiştii care ne tranzitează zona. Seara, când este luminat, pasajul arată superb şi cred că ne putem mândri cu această investiţie”, a declarat primarul Horia Tiseanu.
Pentru reabilitarea batalului de reziduuri petroliere de pe Strada Lacul Peştelui, Câmpina a obţinut finanţare de la Fondul European de Mediu. Este un proiect-pilot în România, în valoare de peste 10 milioane de lei, din care 98% reprezintă fondurile europene, iar 2% este contribuţia de la bugetul local. Pe 23 martie, a avut loc conferinţa care a marcat începerea derulării efective a proiectului, după ce s-au finalizat toate procedurile privind licitaţia pentru contractul de lucrări, dar şi pentru contractele de asistenţă tehnică şi supervizare. Potrivit primarului Tiseanu, la sfârşitul lucrărilor, în locul fostului batal va apărea spaţiu verde.
Tot de la Fondul European de Mediu, Câmpina a obţinut o finanţare în valoare de 847.512 lei pentru etapa a II-a a proiectului privind extinderea şi modernizarea parcului de pe Bulevardul Culturii. Proiectul se află în faza organizării licitaţiilor la nivelul Administraţiei Fondului de Mediu. Pentru prima etapă, finanţarea acordată a fost de aproape un milion de lei, bani cu care s-a consolidat terenul, s-au creat canale colectoare pentru scurgerile de apă, s-a igienizat zona şi s-a plantat vegetaţie.
Cu fonduri europene derulează alte două proiecte: realizarea Centrului de Informare şi Promovare Turistică (prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5) şi „Tineri în acţiune”, un proiect european la care participă şase ţări (România, Cipru, Lituania, Bulgaria, Polonia şi Letonia), ţara noastră fiind reprezentată de tineri din Câmpina. (C.N.)