Actualitate

Cămătar şantajist

Mare atenţie atunci când sunteţi nevoiţi să împrumutaţi bani cu camătă. De cele mai multe ori, dobânda percepută de cămătari se poate transforma într-o sumă mai mare, cu mult decât împrumutul în sine.

Aşa au păţit mai mulţi prahoveni care au apelat la „serviciile” unui cămătar din Bălţeşti. Bărbatul i-a şantajat în mod repetat, obţinând, prin ameninţări, zeci de mii de lei pe lângă sumele datorate şi dobânda stabilită iniţial. Cămătarul, în vârstă de 37 de ani, este cercetat acum pentru şantaj, lovire şi alte violenţe, vătămare corporală, dar şi ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice şi complicitate la înşelăciune. Una dintre victime le-a povestit poliţiştilor că a împrumutat suma de 14.000 lei, din care doar dobânda era 4.000 lei. Cum nu a restituit suma împrumutată la sfârşitul perioadei convenite, a fost constrânsă să-i achite timp de şase luni cămătarului câte 4.000 lei, reprezentând dobânda. I-a solicitat pentru acelaşi împrumut suma de 22.000 lei şi, în urma ameninţărilor, a semnat o chitanţă prin care i-a vândut cămătarului un magazin pe care îl deţinea. O altă victimă a împrumutat de la inculpat 30.000 lei, sumă pe care a restituit-o integral după aproximativ 6 luni de zile, cu o dobândă de 25% pe lună. Pentru acest împrumut a lăsat drept gaj un autoturism de teren. După achitarea integrală, cămătarul a cerut 60.000 lei pentru restituirea maşinii. Pentru că are un magazin alimentar, cămătarul a încercat să impună prin ameninţări preţurile concurenţei. Aşa că un alt patron a fost bătut pentru că nu a vrut să crească preţul pepenilor.
În urma probelor administrate de poliţişti şi procuror, Liviu T. a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile, în sarcina lui fiind reţinută săvârşirea mai multor infracţiuni: trei infracţiuni de şantaj, trei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, o infracţiune de complicitate la înşelăciune, fapte săvârşite pe raza judeţului nostru în perioada decembrie 2009 – octombrie 2010. Pentru faptele comise cămătarul şantajist riscă să stea după gratii până la 15 ani. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co