Cadrele didactice nu ies la numărătoare
La nivelul județului Prahova au fost identificate, până în această săptămână, doar 420 de cadre care activează în învățământ, ce pot fi disponibilizate.
De la 1 septembrie, 566 de cadre didactice vor fi nevoite să părăsească sistemul de învățământ, dar suma este greu de atins. Acest algoritm a fost calculat de Ministerul Educaţiei după numărul elevilor şi al unităţilor scolare din judeţ. Problema este că, după ce directorii de şcoli şi inspectorii din Prahova s-au întâlnit, o săptămână, la discuţii, nu au reuşit să taie mai mult de 420 de posturi din cele existente în acest moment la nivelul Inspectoratului Județean de Învățământ Prahova. „În urma discuţiilor, nu s-a putut tăia mai mult de 420. Ar fi mai bine ca inspectorii generali să spună că nu se poate mai mult de atât. Pentru că nu este exclus să ajungem să tăiem 566 de posturi, după care ministerul să ne ceară din ce în ce mai mult, pentru că a observat că putem să reducem. Şi aşa, în loc să facem ore cu 30 de elevi, vom fi nevoiţi să facem cu 35, pe urmă cu 40”, a declarat Petru Columban, lider sindicat FEN Prahova. Cei care vor pleca, până la urmă, sunt mai ales suplinitori şi pensionari care rămăseseră în sistem.
Cu ochii în lacrimi
În plus, la întâlnirile avute de directorii de școli și inspectori, s-a pus problema disponibilizării şi pentru personalul auxiliar. „Am văzut oameni ieşind din sală cu ochii în lacrimi, pentru că erau nevoiţi să dea afară femeia de serviciu sau paznicul. Sunt oameni care mai au un pic şi ies la pensie şi, în loc să-i lăsăm să se pensioneze, îi dăm afară. Unde îşi vor găsi aceştia loc de muncă la vârsta lor?”, se întreabă Petru Columban. Discuţiile vor continua, în perioada următoare până la tăierea tuturor celor 566 de cadre. R. E.