Bienală internaţională de gravură
Muzeul de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” a fost, săptămăna trecută, gazda vernisajului celei de-a IX-a ediţii a Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană „Iosif Iser“.
Iniţiativa organizării unei bienale de gravură contemporană a aparţinut Ruxandrei Ionescu, critic de artă şi director al Muzeului de Artă ploieştean până în 2004. Originea ideei se regăseşte în organizarea Expoziţiei retrospective „Iosif Iser“ – 1993. Prima ediţie, din anul respectiv, a pornit cu mult entuziasm și cu o participare exclusiv românească. Au urmat bienalele din 1995, 1997, 1999 şi 2001, cu fiecare ediţie sporind numărul artiştilor români participanţi, manifestarea căpătând în plus şi un caracter internaţional.
Prezenţă numeroasă
Ediţia a IX-a, nu se dezminte, din cele 576 de lucrări participante – de la 336 de artişti, din 46 de ţări-, aproape 290 vor putea fi admirate timp de trei luni, pe simezele muzeului de artă ploieştean, publicul prezent la vernisaj arătându-se extrem de încântat de piesele de artă expuse. „Bienala de anul acesta reuneşte un număr de 370 de artişti din 46 de ţări începând de la Argentina, Mexic şi ajungându-se până la Orientul Extrem, în Japonia. S-au acordat şi şase premii. Este vorba de cel acordat de Consiliul Judeţean Prahova, pe urmă diploma Prefecturii Prahova şi premiul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, dar şi cel al Primărie Ploieşti şi al Muzeului nostru şi al UAP Prahova”, a declarat Valter Paraschivescu, muzeograf Muzeul Judeţan de Artă ”Ion Ionescu Quintus”. „Impresionant! Sunt nişte lucrări extrem de frumoase. Mă minunez şi eu de lucrările colegilor mei. Şi eu sunt artist şi chiar sunt impresionată de culori şi iniţiativele lor”, a declarat un vizitator al expoziţiei. „Este o ediţie foarte bună, cu o participare foarte mare din afară. Tehnica este foarte bine pusă la punct. Am văzut şi suprapuneri de tehnici şi chiar am fost împresionată de ce a ieşit”, a declarat o altă vizitatoare.
Expoziţia poate fi vizitată, de iubitorii de artă, până în luna februarie a anului viitor. Mariana BADEA