Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Avalanşă pe DJ 102i

ALUNECARE-5Dimineaţa zilei de 17 noiembrie a fost plină pentru forţele de intervenţie din municipiul Câmpina. Puţin după ora 5, ei au fost anunţaţi că, pe Drumul Judeţean 102i, care face legătura între Câmpina şi comuna Valea Doftanei, nu se mai poate circula, din cauza faptului că unul dintre versanţii situaţi în apropierea Cheilor Doftanei, la Tunel, s-a prăbuşit peste partea carosabilă, blocând total traficul rutier. Prima grijă a pompierilor militari ajunşi la faţa locului a fost găsirea unui utilaj de mare tonaj, care să elibereze, pentru moment, măcar o bandă de circulaţie. Lt. Florin Poştaru, Detaşament Pompieri Câmpina: „Este dificil de intervenit, pentru că nu avem utilajele necesare. Avem nevoie de o volă. Am încercat să ajutăm, să dăm drumul la trafic cât mai repede. Acum se circulă pe un fir şi sperăm ca, până după-amiază, să dăm drumul şi la celălalt fir. Pericol există în continuare. Noi suntem dotaţi cu căşti, dar, vedeţi, trebuie să fim foarte atenţi.” Una dintre problemele cu care s-au confruntat pompierii a fost cea a cablurilor electrice care traversau zona alunecării de teren, mai ales din cauza maşinilor de mare tonaj care încercau să treacă printre bolovanii de pe stradă. „Stau aici de 20 de ALUNECARE-6minute. Am maşina plină cu beton, dar rezistă, pentru că avem antiîntăritor în el. Trec pe aici de două ori pe săptămână, dar asemenea cădere de bolovani nu am mai văzut din copilărie”, a declarat unul dintre şoferii care au fost „prinşi” în trafic. Mulţi dintre cei care au trecut prin zonă au văzut la viaţa lor de mai multe ori cum versantul se surpă şi ajunge pe partea carosabilă. Dar niciodată ca până acum: „S-a mai întâmplat asta de multe ori, dar niciodată atât de rău. Mai pică bolovani, când plouă.” Printre cei sosiţi pe Drumul Judeţean 102i s-a numărat şi primarul comunei Şotrile, pe al cărei teritoriu s-a produs alunecarea. Nu părea foarte afectat de alunecarea de teren, având în vedere faptul că, în zonă, astfel de evenimente se produc destul de des. Nici vicele, de felul lui din Lunca Mare, nu era impresionat. Bogdan Davidescu, primar Şotrile: „S-au desprins bucăţi din acest perete şi s-a blocat circulaţia. Au picat bucăţi de piatră şi pământ, s-a blocat circulaţia în ambele sensuri, pentru că aici este o zonă cu probleme, de fiecare dată când sunt ploi mai mari. S-a intervenit cu cei de la I.S.U., cu utilaje, s-a dat drumul pe un sens de mers, urmează cel de-al doilea.” Florin Pârvu, viceprimar Şotrile: „Locuiesc în Lunca Mare de când m-am născut. Căderi aşa mari nu au mai fost. De obicei, asta se întâmplă când plouă, din cauza umezelii. Problema întăririi acestui versant s-a pus de mult timp, poate cei de la Drumuri Judeţene se gândesc să facă ceva.” Un alt primar a venit de la câţiva kilometri distanţă să vadă cum decurg lucrările de eliberare a părţii carosabile. Gheorghe Mosor, primarul din Valea Doftanei, a venit să se asigure că localitatea pe care o conduce nu va fi izolată pentru prea mult timp.
Gheorghe Mosor, primar Valea Doftanei: „În jurul orei 4:30, am fost anunţat că circulaţia este întreruptă, am sunat la Drumuri Judeţene, la domnul vicepreşedinte, la I.S.U. şi văd că s-a lucrat cu rapiditate. Au mai fost căderi în zonă, dar nu atât de mari.” După ce pompierii militari au îndepărtat cablurile electrice, în scenă a intrat şoferul de pe volă. Deşi unul dintre bolovani cântărea în jur de 15 tone, tânărul nu şi-a pus nici o clipă problema că nu va putea elibera drumul. Ciprian Târlă: „Era drumul ocupat până în gard, nu se putea trece nici cu piciorul, dar am degajat un sens de mers şi s-a dat drumul la circulaţie.”
Colonelul Nicolae Popescu, şeful ISU Prahova, sosit pe DJ 102i, a avut grijă ca toată lumea să se mişte cât mai repede, pentru ca traficul să revină la normal într-un timp cât mai scurt: „Este necesar să intervenim prompt şi să putem da drumul la circulaţie, ca oamenii să nu sufere din aceste motive. Aceste evenimente pot avea loc oricând, dar noi trebuie să răspundem prompt. Sunt situaţii dese, dar nu de o gravitate deosebită. Sperăm că, în maxim 60 de minute, se va circula în ambele sensuri.” Circulaţia pe ambele sensuri de mers a revenit la normal mai repede decât s-ar fi aşteptat mulţi. Cei aproximativ 200 de metri cubi de pământ şi bolovani au fost îndepărtaţi. Pentru moment! Şi asta din cauză că versantul o poate lua la orice oră, din nou…la vale. Mai ales când plouă! Relu NISTOR

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co