Cultura

Au fost iordăniţi!

au-fost-iordaniti-2Obiceiul este păstrat cu sfinţenie în comuna Brebu

La Brebu, tradiţia este mai presus de trecerea timpului. Localnicii aşteaptă, după Revelion, sărbătoarea Sfântului Ioan, zi în care se obişnuieşte ca grupuri de oameni, iordanii, să meargă prin toată comuna, din casă în casă, pentru „a-i iordăni”.
Îmbrăcaţi în costume tradiţionale sau deghizaţi în preoţi şi ţigani, iordanii îi iau în braţe pe toţi cei întâlniţi în cale, îi ridică şi îi aruncă de trei ori în sus. Pentru ei, noul an va fi unul bun, cu împliniri şi sănătate. „Suntem de la Bucureşti şi am venit special pentru a vedea aceste tradiţii. Este foarte frumos; păcat că nu se alătură mai multă lume, ca să menţină obiceiul acesta şi mai târziu”. Copiii s-au strâns în centrul comunei pentru a fi şi ei iordăniţi. „Noi păstrăm aceste datini. Mergem la fiecare casă, iordănim oamenii, şi fiecare dă ce poate, o bucată de brânză, de şuncă… Doar în zona noastră se întâlneşte aşa ceva de Sfântul Ioan”, a spus unul dintre iordani.
Şi primarul comunei Brebu, Dumitru Comăniţă, a avut acelaşi… tratament. I-a aşteptat pe iordani în faţa Primăriei, ştiind că nu are cum să scape de cei care duc mai departe obiceiurile acestor locuri.Diana ROMAN


To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co