Eveniment

Atmosferă de sărbătoare la Eco Forum

Eco-ForumMultă culoare şi talent într-o atmosferă de sărbătoare la Universitatea Ecologică. Copii şi tineri ecologişti din mai multe judeţe ale ţării s-au întâlnit sâmbătă, 22 mai şi au folosit toate mijloacele de exprimare prin artă pentru a transmite mesaje eco. Au dat tonul pentru evenimentele din săptămâna mediului şi au conturat cu mult stil amprenta unui veritabil Eco Forum, care cu siguranţă se va dezvolta în anii ce urmează la Universitatea Ecologică.

Lucrări care s-au întrecut în Concursul Naţional Eco Fun, deşeuri care s-au transformat în obiecte reprezentând un întreg univers de jucării, personaje, plante, animale, spaţii de locuit în miniatură au fost expuse la intrarea în Aula Universităţii.
Cele mai inedite imagini cu mesaj ecologist au prins viaţă chiar sub privirile participanţilor, iar acest lucru a fost posibil prin talentul şi perseverenţa a 11 tineri artişti graffiti din Bucureşti şi Ploieşti.
Timp de o lună ei s-au organizat în echipe şi s-au pregătit pentru o demonstraţie de street art, cu proiecte şi schiţe pe care le-au transpus pe 7 plăci de rigips.
Au evoluat pe toată perioada Eco Forumului cu mult curaj, sfidând prognozele meteo care anunţau ploi torenţiale, nelipsite, în cele din urmă, din pesajul evenimentului. Apreciate de gazde, lucrările vor fi expuse şi vor anima spaţiul de la intrarea în sediul Universităţii Ecologice din zona Grozăveşti.

Oaspeți de seamă
Tinerii au primit vizita cunoscutului artist plastic Gabriel Baldovin şi a unei echipe Cortina Verde,  asociaţie care promovează arta ecologică şi cea urbană.
Participanţii la Eco Dialogul inclus în programul Eco Forumului, peste 200 de persoane – copii, tineri, părinţi, îndrumători au primit informaţii despre arta ecologică şi despre arta urbană în formele ei: stencil şi graffiti – integrate în demonstraţia de street art.
Peisajul urban din România dominat de blocuri şi clădiri părăsite sau nemodernizate poate fi  animat şi înfrumuseţat folosind forme ale artei urbane precum graffiti şi talentul tinerilor.
“Faptul că arta iese din muzeu şi se opreşte în stradă este un fenomen al artei contemporane. Arta, cultura, civilizaţia, ştiinţa fac parte din cultura umanităţii, în general, a tuturor oamenilor, nu doar a privilegiaţilor, nu doar a celor care sunt predestinaţi pentru a face aşa ceva. Fiecare are ceva de spus. Copiii pe care îi văd azi aici, au ce povesti, au ce ne comunica nouă, altfel decât prin limbajul de zi cu zi care nu acoperă simţirea, nu acoperă sufletul. E nevoie să învăţăm de la copii, nu numai noi să-i învăţăm. E nevoie să învăţăm de la „marginali” nu numai noi să-i „educăm”. E nevoie să li se recunoască mesajul şi să fie recunoscuţi ca parte din comunitate”. Au fost câteva din ideile prezentate de Gabriel Baldovin în expunerea despre arta urbană: graffiti şi stencil.
Tema principală a Concursului Naţional Eco Fun „Fii creativ, protejează mediul! Transformă, nu arunca!” şi ideea refolosirii deşeurilor ca parte a strategiei de gestionare a acestora a fost dezvoltată în cadrul Eco Forumului: «În momentul acesta doar 1% dintre deşeuri se reciclează. Majoritatea ajung la groapa de gunoi, deci.
Pur şi simplu vom fi ca în acel film simpatic de desene animate „Wall E”: o ţară cu nişte munţi de deşeuri sau cu nişte munţi de deşeuri pentru care vor exista nişte incineratoare care generează tot felul de substanţe nocive şi ele, plus emisii de gaze cu efect de seră»,  a afirmat Felicia – Ienculescu Popovici reprezentant Asociaţia Greenitiative, partener al acţiunii implicat în parteneriate cu şcolile pe diferite proiecte eco.
„Cred că legislaţia este în ordine. Avem cam tot ce ne trebuie. Comportamentul… aici întotdeauna mai e de lucru, dar cred că şcoala îşi face datoria şi că lucrurile merg în direcţie bună, aici. Problema este de aplicare a legii şi de luare în serios a unor obligaţii pe care ni le-am asumat şi care în primul rând nu ne fac rău, nu sunt numai nişte obigaţii, sunt lucruri care înseamnă o evoluţie a societăţii”, a concluzionat reprezentantul Greenitiative.

Program încârcat
Acţiunea „Student pentru o zi, ecologist pe viaţă” – o experienţă universitară pentru copiii participanţi, momentele muzicale, o paradă de costume eco prezentate de preşcolari de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Amicii” din Constanţa  au completat programul evenimentului.
Festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului de artă ecologică, Eco Fun derulat între 12 februarie şi 12 aprilie 2010 şi a tinerilor participanţi la demonstraţia de street art au încheiat un maraton de şase ore de Eco Forum.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co