Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Atenţie de unde vă cumpăraţi maşini în leasing!

O femeie din Câmpina, căreia o să-i spunem A.V. din anumite motive, a achiziţionat în regim de leasing o maşină de la firma Bavaria Leasing. A.V. afirmă că era un client vechi, nefiind la prima achiziţie în acest sistem de leasing. Luase autoturismul prin firma soţului şi achitase maşina în proporţie de 80%, folosind-o în mod curent, ştiind că în curând o va achita integral, devenind proprietar de drept şi de fapt. În luna iunie a acestui an, rămăsese cu o restanţă de 29 000 de lei, la firma Bavaria, pe care le-a plătit. Aştepta facturarea ratelor pentru lunile iulie, august şi septembrie. Între timp, firma soţului lui A.V. a intrat în reorganizare în luna iulie. Pentru mulţi creditori, reorganizarea unei firme este similară cu falimentul, ceea ce nu este aşa.
Legea nr. 85/2006 privind starea de insolvenţă  prevede în mod specific procedura reorganizării judiciare, ca măsura de redresare a activităţii economice a unei societăţi aflate in insolvenţă sau într-o stare iminentă de insolvenţă. Pornind de la aceste interpretări juridice, chiar confuzii, se generează de multe ori, situaţii inconfortabile între creditor şi debitor. Este şi cazul lui A.V. care, fiind cu treburi în Ploieşti cu maşina cu pricina, a parcat-o într-un loc public, regulamentar, apoi a plecat să-şi rezolve problemele. Când s-a întors la maşină a constatat că aceasta dispăruse. A crezut că i s-a furat şi a apelat la numărul de urgenţă 112. Se gândea la poşeta pe care o avea în maşină, cu banii şi documentele aferente, plus alte bunuri, multe constând în acte ce ţin de activitatea a lui A.V. Poliţia a răspuns prompt solicitării şi după verificările de rigoare s-a aflat că firma Bavaria apelase la o firmă de recuperare, aceasta din urmă luând pur şi simplu maşina şi ducând-o acestora. A.V. consideră că această procedură este echivalentă cu infracţiunea de furt calificat. Ea subliniază şi faptul că firma Bavaria nu i-a trimis nicio somaţie de plată pentru facturile neachitate sau vreo înştiinţare de predare a maşinii.
„Am achiziţionat o maşină de la ei, achitată în proporţie de 80%, dând până acum 25 000 de euro, valoarea leasing-ului fiind puţin peste 27 000, dar, 25 000 spre 26 000 am dat şi cu ratele CASCO şi cu ce mi-au mai pus ei, nu doar ratele facturate. Au intervenit probleme financiare prin firma prin care am luat leasing-ul, firmă de la care am mai achiziţionat, trei maşini, cu contracte încheiate, fiind proprietarii maşinilor. Deci, nu eram un client la primul contract. Luasem un X6, un X5 şi un L200. Primul contract a fost plătit la timp. Nu aveam restanţe mari pentru ultima maşină luată. Am fost urmărită de acasă de către o firmă de recuperatori. Oprisem maşina pentru că aveam o întâlnire cu cineva. Pentru că îmi uitasem agenda în maşină, m-am întors să o iau, timp în care am realizat că mi-a dispărut. A fost o chestie de 5 minute. Eu consider că a fost un furt, conform art. 208 din Codul penal. M-au privat de bunurile personale. Am sunat la 112 pentru că nu mă puteam gândi că sunt în culpă faţă de Bavaria Leasing, deoarece nu-mi trimiseseră înştiinţări. Apoi, nu mă puteam gândi că vor proceda în acest fel având în vedere relaţia mai veche de colaborare client-vânzător, bazată pe buna credinţă, plus că nu primisem nicio somaţie pentru plata vreunei facturi. Au procedat ca nişte cămătari. Eu aşa îi văd. Mă întreb ce se întâmpla, dacă lăsam copilul în maşină. Îl lua şi pe el?!” povesteşte A.V. marcată încă de situaţia neplăcută în care s-a aflat şi a atitudinii jignitoare a angajaţilor firmei Bavaria.
A.V. este hotărâtă să depună săptămâna aceasta o ordonanţă preşedinţială privind restituirea bunului  în regim de urgenţă, în aceeaşi perioadă de timp în care se judecă pe fond procesul de reorganizare judiciară a firmei soţului său, bazându-se pe art.86 din Legea 85/2006 care prevede la unul dintre punctele sale: „În vederea creşterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar / lichidatorul poate să menţină sau să denunţe orice contract, închirierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung, atât timp cât aceste contracte nu vor fi fost executate în totalitate ori substanţial de către toate părţile implicate. Administratorul judiciar / lichidatorul trebuie să răspundă, în termen de 30 de zile, unei notificări a contractantului, prin care i se cere să opteze pentru menţinerea ori denunţarea contractului; în lipsa unui astfel de răspuns, administratorul judiciar/lichidatorul nu va mai putea cere executarea contractului, acesta fiind socotit denunţat.”
Poate că o comunicare oficială dar şi civilizată între cele două părţi, cumpărător şi vânzător, ar fi putut evita stresul creat unui vechi client, prin atitudinea jignitoare a firmei de leasing. Carmen NEGREU

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co