Asociaţia părinţilor, un exemplu de urmat
În anul 2009, se înfiinţa, la Breaza, Asociaţie Părinţilor, în cadrul Liceului Teoretic “Aurel Vlaicu”, prima asociaţie nonprofit a părinţilor de elevi din judeţul Prahova. Sursele de finanţare ale acesteia se bazează pe procentul de 2% din impozitul pe venit al părinţilor, bani direcţionaţi către asociaţie şi, ulterior, cheltuiţi în folosul liceului. Ideea înfiinţării unei astfel de asociaţii a fost îmbrăţişată şi de părinţii elevilor de la Colegiul “Nicolae Grigorescu” din Câmpina, luna aceasta împliniindu-se un an de activitate.
Iniţiativa aparţine preşedintelui Comitetului de Părinţi, Mariana Alionte, care, alături de alţi părinţi, reprezentând membri fondatori, au pus bazele asociaţiei.
Aşa cum reiese şi din statutul aprobat, scopul acesteia constă în principal, în “sprijinirea Colegiului «Nicolae Grigorescu» din Câmpina, eficient şi prompt, economisind timpul şi banii părinţilor, în beneficiul copiilor; atragerea şi utilizarea, în condiţiile legii, de surse de finanţare şi resurse sub forma unor subvenţii, contribuţii, cotizaţii, sponsorizări; finanţări pe bază de proiecte cu surse de finanţare interne şi externe”.
Asociaţia Părinţilor nu se rezumă doar în a atrage fonduri în folosul unităţii de învăţământ, unde învaţă copiii membrilor ci se implică şi în probleme ce ţin de disciplina sau activitatea extracurriculară a elevilor.
Propunerile părinţilor vizează impunerea şi menţinerea uniformei şcolare, a interzicerii fumatului, crearea unor ateliere pentru activităţi extraşcolare etc.
Implicaţi pentru viitorul copiilor
“La noi, părinţii elevilor au fost implicaţi întotdeauna, în activitatea şcolii, răspunzând solicitărilor diriginţilor, sau conducerii acesteia. Au avut contribuţii importante şi la actualizarea Regulamentului de Ordine Interioară. Cu observaţia că unele propuneri din partea părinţilor erau greu de pus în aplicare sau chiar imposibil. Dumnealor doresc să fim mai stricţi, mai severi, iar acolo unde greşesc copiii, legat de disciplină, să recurgem la pedepse pecuniare. Aşa ceva nu este permis, reuşind să-i conving că există alte modalităţi de a pedepsi nişte comportamente neadecvate. Totuşi, colaborarea cu această asociaţie este extrem de bună. Chiar dacă nu-i solicităm noi pe părinţi, în anumite probleme, vin ei şi ne întreabă ce mai este de făcut. Ne-au sprijinit şi am derulat şi nişte proiecte cu finanţare de la Consiliul Local. În aprilie, vom avea un alt proiect pe care va trebui să-l susţinem, fiind vorba de o formaţie de dansuri populare. Noi nu avem în schemă instructor de dans, pe care să-l putem plăti. Asociaţia de Părinţi ne-a ajutat, putând să plătim până acum. Asociaţia are alte proiecte pe care le consideră prioritare. Au constituit nişte burse pentru elevii cu rezultate deosebite la învăţătură, dar care provin din familii cu probleme sociale şi materiale. Pentru moment, părinţii din asociaţie încearcă să susţină ei aceste burse, din fondurile pe care le au. Noi, cu această asociaţie am reuşit să facem şi dotări în şcoală, mobilier, aparate… Eu sunt foarte încântată că a luat fiinţă această asociaţie”, a declarat directorul Colegiului “Nicolae Grigorescu”, Gabriela Tănase.
Implicarea părinţilor constituiţi într-o astfel de asociaţie nu aduce decât lucruri benefice tuturor, fie că este vorba de elevi, părinţi sau profesori, existând semnale că inţiativa lăudabilă a acestora va fi îmbrăţişată şi de alte unităţi de învăţământ din Câmpina, organizaţia în sine emanând seriozitate şi responsabilitate faţă de educaţia copiilor noştri.
“Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii, persoane fizice au posibilitatea să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit înfiinţată conform Ordonantei 26/2000. Vă invităm să fiţi alături de noi în aceste demersuri prin redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe care îl datoraţi /achitaţi statului. Această sumă nu reprezintă o sponsorizare, donaţie sau contribuţie ci este în esenţă o parte a bugetului de stat care este direcţionată de către fiecare cetăţean în parte, către sectorul neguvernamental”.
Acesta este un apel pe care îl fac anul acesta, din nou,
membrii fondatori ai asociaţiei, către toţi cei peste 400 de părinţi, atât prin intermediul presei cât şi prin scrisori.
Carmen NEGREU