Actualitate

Arhivarea electronică aglomerează sistemul de lucru la Tribunal

tribunalOperațiunea menită a ușura obținerea unor documente de către justițiabili și magistrați dă mari bătăi de cap grefierilor, care au muncă în plus de făcut, fără să fie plătiți suplimentar.

Investiţii cu fonduri europene, dar implementate…româneşte! Asta se întâmplă şi la Tribunalul Prahova, unde de la începutul anului a fost aplicat sistemul de arhivare electronică. Cele trei aparate performante menite scanării celor mai importante documente din dosare sunt oferite printr-un program Phare câştigat de către Ministerul Justiţiei. „Sistemul uşurează accesul la documentele din dosar, iar dacă părţile implicate într-un proces au nevoie de copii, acestea se pot face foarte uşor, doar imprimând actele din programul informatic”, spune vicepreşedintele Tribunalului Prahova, judecătorul Alina Anton. Ceea ce n-au prevăzut, însă, responsabilii de la minister este lipsa personalului care ar putea face această scanare. Aşa că, acum, operațiunea se face tot cu grefierii, plătiţi doar pentru arhivarea manuală. „Pentru arhivarea electronică nu s-a luat în calcul şi necesarul de personal. Această muncă reprezintă o încărcare suplimentară pentru grefierul registrator”, spune Alina Anton.
Un minut durează să scanezi un singur document. Dar dosarele sunt pline cu acte care trebuie introduse astfel în arhivă, iar grefierii nu sunt plătiţi şi pentru această muncă suplimentară. „Este destul de greu, nu programul informatic, ci faptul că e ceva în plus pentru mine. În afară de scanare am şi sarcinile mai vechi, totul evident, pe acelaşi salariu”, spune Claudia Cursaru, grefier la Tribunalul Prahova.
În plus, nu toţi grefierii ştiu să lucreze în acest program nou, pentru că asistenţa de specialitate a fost aplicată în scurt şi fără să se explice suficient.  R. E.

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co