Actualitate

Apă de ploaie radioactivă?

Locuitorii din Slănic se tem pentru sănătatea lor după ce cercetătorii Institutului de Fizică Nucleară au descoperit urme de iod radioactiv provenit dintr-un nor de la Fukushima.

Urmele respective au fost detectate, săptămâna trecută, de specialiști, în apa de ploaie şi laptele de oaie.
Chiar dacă li s-a spus că este vorba despre valori extrem de mici, fără impact asupra populației și mediului, oamenii tot se tem.
“Nu foloseam, oricum, laptele în această perioadă, pentru că sug mieii, dar o să fim mai precauţi oricum.
Nu se ştie ce se întâmplă dacă iei totul în râs”, a spus un cioban din Slănic.
În salina de la Slănic Prahova, la peste 200 de metri adâncime, Institutul de Fizică Nucleară are un laborator de cercetare, care permite obţinerea unor rezultate reale datorită mediului.
Aici s-au analizat probe din apa de ploaie, dar şi din lapte de oaie, pentru că aceste animale se hrănesc acum cu iarbă. Riscul de contaminare al oamenilor este, însă, minim, spun cercetătorii.
“Cantitatea găsită este infinitezimală. Nu se poate îmbolnăvi nimeni doar dintr-atât. În plus, cu iod se fac şi tratamente pentru anumite afecţiuni, deci nu e un motiv de panică”, a declarat cercetătorul Romul Mărgineanu.
Studiul făcut de cercetătorii români are, însă, o mare valoare ştiinţifică pentru că prezenţa iodului radioactiv în ţara noastră demonstrează că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de kilometri, fapt ce arată că în acest moment norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregii emisfere nordice. R. E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co