Cultura

Amintiri cu Neagu Djuvara

Istoricul Neagu Djuvara se află într-o scurtă vacanţă în Sinaia, pe meleagurile unde a copilărit.

În cursul săptămânii trecute, marea personalitate contemporană a vizitat Mănăstirea Sinaia, apoi a trecut pragul Centrului Cultural „Carmen Sylva” – fosta şcoală -, unde s-a întâlnit cu membrii clubului seniorilor.
Aici, după aproape 90 de ani, Neagu Djuvara a trăit nostalgia vremurilor în care a ţinut pentru prima oară peniţa în mână. La cei 95 de ani, istoricul şi-a adus aminte cu plăcere de primii ani petrecuţi în staţiune .„Am venit în Sinaia în 1924, la vârsta de opt ani. Am stat patru ani la Sinaia, din care trei ani la şcoala primară, iar un an la gimnaziu, care se deschisese cu câţiva ani înainte pe strada Cuza Vodă. Ceea ce era impresionant, chiar venind de la Bucureşti, şcoala aceasta era foarte bine înzestrată. Fusese o şcoală inaugurată de regina Elisabeta. Era o şcoală mai bună decât în Bucureşti”, a spus Neagu Djuvara.
A onorat o invitaţie
Ideea de a vizita Centrul Cultural „Carmen Sylva” a venit din partea edilului sinăian. „Orice clipă petrecută cu Neagu Djuvara este extraordinară. Am ţinut neapărat să-l aduc la Centrul Cultural „Carmen Sylva”, să vadă cum arată, mai ales că ştiam că a învăţat cândva aici. Întâlnirea cu membrii Clubului Seniorilor a fost de asemenea interesantă, deoarece aceştia i-au pus şi întrebări legate de politica actuală. Bineînţels, domnul Djuvara a răspuns într-un mod diplomatic”, a spus Vlad Oprea.
Pentru săptămâna aceasta, istoricul are programată o întâlnire cu elevii Colegiului „Mihail Cantacuzino”, pentru o scurtă lecţie de istorie. Neagu Djuvara este unul dintre cetăţenii de onoare ai oraşului Sinaia.  Claudia BIRLA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co