Actualitate

Alunecări de teren

fundatura-muntean-picioreaComarnic – fundătura Munteni-Piciorea

Implicarea administraţiei locale
În localitatea Comarnic, în zona străzii Poiana, mai precis, fundătura Munteni-Piciorea, aşa cum este cunoscută de către localnici, au avut loc alunecări de teren ce pun în pericol siguranţa familiilor care locuiesc aici. Primarul Dorian Botoacă spune că, pentru această lucrare, s-au alocat 1 miliard 200 milioane de lei vechi: „Există un proiect pentru această lucrare, dar am considerat, la acel moment, în 2005, că, prin montarea acelor grinzi şi piloţi, mai rezistă, adică nu trebuie să investesc imediat, pentru că mai este nevoie de vreo 2 miliarde lei vechi ca să îmbunătăţesc lucrarea. Ştiu că pământul fuge în continuare, dar alunecarea nu poate fi dezactivată, pentru că acesta alunecă de sus, de la Bălăceni. Noi am chemat specialişti, care au făcut studiul de fezabilitate, expertiza tehnică şi proiectul. Singurul lucru care ne-a mai rămas de făcut sunt grinzile ce trebuie aşezate între piloţii care sunt deja montaţi. Acest lucru implică armătură, beton, cofraje, manoperă. Nu prea am utilaje. Am un singur tractoraş şi un excavator pe pneuri. Acolo îmi trebuie un excavator pe şenile. Pe fundătura Munteni-Piciorea este aceeaşi situaţie ca în punctul Aneta, o altă zonă supusă alunecărilor de teren. Avem în amonte un izvor care, permanent, dar mai ales când vin ploile, menţine pământul moale, acesta alunecând printre piloţii pe care i-am montat. O să iau din surplusul de pământ care a fugit. Chiar diseară voi trimite oameni acolo cu un utilaj (N.R.: miercuri, 29 iulie 2009). Eu mă folosesc de anumite utilaje, bazându-mă pe prietenie cu proprietarii acestora, pentru că nu am bani. Nu i-am aruncat pe geam! Am făcut exact ce a trebuit. Ca să închiriez utilaje, mă costă foarte mulţi bani. Oamenii, care lucrează pe utilajele împrumutate, ziua sunt la lucru pe şantiere, iar seara, după ora 17.00, vin şi mă ajută. Asta e situaţia, nu am ce face altceva!”

IMG_3510Nemulţumirile comărnicenilor
Pe de altă parte, familiile care locuiesc la nici 10 m de zona afectată consideră că autorităţile nu se implică destul în această problemă. Familia Gheorghe Piciorea a primit răspuns din partea acestora, atunci când le-a solicitat intervenţia în zona calamitată, că vor veni după ce se va scurge apa pluvială, pentru a lucra cu agregatele de specialitate. Numai că, drumul îngust şi în pantă al acestei fundături va trebui consolidat şi el pentru ca să facă faţă utilajelor grele. La ultima intervenţie, unul din pereţii casei familiei Florian Vâlcea s-a crăpat din cauza trepidaţiilor şi a greutăţii. Din aceleaşi cauze, o parte a suportului din beton pentru gardul familiei Cornel Muntean a fost dărâmat la vremea respectivă, din cauza utilajelor care au afectat drumul. Oameni prevăzători, au putut acoperi paguba printr-o poliţă de asigurare. Aşa cum povestesc cei care locuiesc aici, în urmă cu trei ani, când a fugit terenul prima dată, primarul a fost foarte activ în implicarea acestei probleme. Atunci a consolidat locul cu acei piloţi, dar nu a mai continuat lucrarea cu montarea grinzilor de beton, invocând mereu lipsa banilor.
Localnicii din zona respectivă sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile locale nu au terminat consolidarea terenului, fiind amânaţi cu tot felul de promisiuni în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor. Probabil, printr-o mai bună comunicare în relaţia administraţie locală-contribuabil, s-ar rezolva multe dintre neînţelegerile ivite. Cu siguranţă, oamenii ar înţelege greutăţile financiare cu care se confruntă bugetul Primăriei, chiar dacă stau cu frică în casă, de teama pământului ce s-ar putea prăvăli peste ei.Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co