Adrenalină în taberele de alpinism

Senzaţii tari pentru tinerii care au ales să petreacă o săptămână în taberele de alpinism de la munte. Aici, au un program încărcat şi distractiv. Zilnic, ei se caţără pe stânci, coboară în rapel, pe tiroliană şi deprind tehnici de supravieţuire în natură.
Copiii au parte de multă aventură în cele şapte zile petrecute la Padina. Toţi sunt entuziasmaţi în momentul în care trăiesc aceste experienţe unice, sub atenta privire a instructorilor. O zi în tabără începe dis de dimineaţă. Prichindeii dorm în camere cu mai multe locuri, iar după ce fac înviorarea şi servesc micul dejun, trebuie să-şi aranjeze aşternuturile şi să strângă gunoiul. De aici, încep şi primele lor lecţii. Învaţă să socializeze cu ceilalţi colegi de cameră şi să fie ordonaţi. Fac curat în echipă, iar fiecare stabileşte care îi sunt atribuţiile. Fiecare are câte un rucsac în care îşi ia suplimente nutritive, apă şi câteva haine de schimb. Apoi, ei sunt echipaţi corespunzător, primesc indicaţii preţioase de la coordonatori şi iau la pas cărările de munte. Au un program diversificat, bine stabilit pe zile, menit să le umple util timpul copiilor. Printre activităţile lor din săptămâna petrecută la munte se numără alpinismul, escalada, tiroliana, echitaţia, plimbările cu atv-ul şi cu barca. De asemenea, ei sunt duşi în drumeţii, pentru a cunoaşte cărările de munte şi pentru a învăţa să se orienteze în natură. Învaţă să intervină în situaţii de urgenţă şi să supravieţuiască pe creste. „Cererea este mare, iar copiii sunt foarte încântaţi de ceea ce învaţă aici. Avem foarte multe activităţi programate pe zile, cu specific montan. Într-o zi i-am dus pe stâncă, de unde au coborât pe tiroliană, apoi i-am dus la masă, după care am mers la un lac şi i-am plimbat cu barca. În altă zi, am programat echitaţia şi plimbarea cu atv-ul. Avem 28 de copii în tabără, care sunt mulţumiţi de ce le oferim, iar noi suntem mândri de ei când îi privim şi vedem că le place ceea ce învaţă aici”, a spus organizatorul taberei, George Cotinghiu.
Lumea micuţilor pe culmile munţilor
Copiii au vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Au învăţat să se ajute între ei la nevoie, să se implice în activităţile din tabără şi să respecte muntele. Sunt încântaţi că pot face lucruri, care înainte li se păreau foarte dificile. În plus, tot programul, are ca scop educarea şi modelarea caracterului, dezvoltă spiritul de echipă, calităţile motrice de bază, ajută la dezvoltarea curajului şi căpătarea încrederii în sine şi formează participanţii pentru viaţă. Toţi copii, indiferent de vârstă, sunt implicaţi în egală măsură în activităţile specifice, pentru ca la finalul celor şapte zile, să cunoască „abc”-ul muntelui şi tehnicile esenţiale de supravieţuire. „Este foarte frumos aici pentru că ne trezim şi ne ducem pe munte, acolo unde ne căţărăm. Mie, cel mai mult, mi-a plăcut să cobor pe stâncă. Recunosc, că la început îmi era teamă şi mă speria înălţimea. Instructorii m-au ajutat să-mi înving temerile şi să-mi coorddonez mişcările. După ce am făcut prima coborâre, mi-am dat seama că nu este atât de greu şi că sunt în siguranţă. Am venit din Bucureşti la munte, iar părinţii mei sunt foarte încântaţi de ceea ce învăţ eu aici”, a povestit Mihai Tudor. Prichineii savurează din plin experimentele aventurilor de la munte. Ana are 6 ani şi este cel mai mic membru al echipei. Părinţii ei iubesc muntele şi au înscris-o în tabără pentru a se învăţa de mică cu aventura. A lucrat cot la cot cu colegii mai mari şi nu a speriat-o nici o activitate. Este fascinată de căţărări şi tiroliană, dar şi de plimbările prin peşteri. S-a acomodat repede cu locul şi se va întoarce cu greu acasă.
„Sunt foarte fericită şi mă distrez mult. Mi-a plăcut cu barca, pe cal, dar şi când am coborât pe corzi. Mi-am făcut mulţi prieteni şi mă înţeleg bine cu toţi. Abia aştept să le povestesc celor de vârsta mea ce am învăţat eu aici”, a spus Ana Tărăşeanu.
Amintiri şi experienţe unice
Preţurile în taberele particulare cu specific montan sunt mai mari decât cele practicate de stat, însă părinţii spun că-şi merită toţi banii. Pentru şase nopţi şi şapte zile, ei achită 120 de lei, iar la sfârşit, toţi participanţii sunt premiaţi cu diplome şi primesc felicitările organizatorilor. „Tabăra începe duminica şi se încheie sâmbăta. În afara activităţilor, lucrăm cu ei noduri, îi învăţăm cum să se asigure, cum să nordeze o hartă, să monteze un cort, iar seara avem jocuri de cabană. Avem grijă ca ei să se distreze, dar şi plece acasă cu cât mai multe cunoştinţe. Alpinismul, în sine, este un sport care te învaţă să te stăpâneşti, iar în viaţă lucrul acesta este foarte important”, a declarat organizatorul taberei, Victor Ciortea. După cele şapte zile în care trăiesc aventura descoperirii unor experienţe noi, micuţii se îndrăgostesc de munte şi de frumuseţile naturii. În plus, leagă adevărate prietenii şi rămân cu amintiri pe care nu le vor uita niciodată. Adelina ANEI