Eveniment

Acasă la Badea Cârţan

Oficialităţile din Sinaia au sărbătorit Ziua Unirii şi 163 de ani de la naşterea lui Gheorghe Cârţan, în comuna Cârţişoara din judeţul Sibiu.

Din 2004, în fiecare an, pe 24 ianuarie, reprezentanţii autorităţilor locale din Cârţişoara, alături de preotul comunei, profesori şi elevi, au venit să comemoreze ziua consăteanului lor la mormântul său din Sinaia. Anul acesta, la invitaţia primarului Dorin Magda, sinăienii au avut ocazia să danseze Hora Unirii în curtea casei celui care a luptat toată viaţa pentru întregirea neamului românesc. „Mă bucur să mă regăsesc, anul acesta, de 24 ianuarie, în localitatea Cârţişoara, alături de cei pe care, peste ani, am ajuns să-i cunosc atât de bine. Ospitalitatea lor, încărcătura locurilor m-au făcut să-mi doresc ca şi pe 7 august, când se vor comemora 101 ani de la moartea simbolului românesc Badea Cârţan, să revin pe aceste meleaguri”, a declarat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea.

Manifestări ample
Dubla sărbătoare a fost găzduită de Muzeul Etnografic şi Memorial Badea Cârţan. Sinăienii au avut ocazia să viziteze muzeul şi casa memorială, apoi au asistat la un moment omagial. Programul a început cu o slujbă oficiată de preoţii ambelor localităţi, apoi copiii din Sinaia şi Cârţişoara au prezentat scurte momente artistice. În încheiere, toţi cei prezenţi s-au prins într-o horă în cinstea Unirii, chiar în curtea casei lui Gheorghe Cârţan.

Badea Cârţan s-a născut la 24 ianuarie 1849. Toată viaţa a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, distribuind cărţi româneşti în sate. Dorind să vadă cu proprii săi ochi mărturiile latinităţii poporului român, Badea Cârţan a plecat pe jos la Roma, la Columna lui Traian. În 1911, s-a stins din viaţă, fără a apuca ziua unirii tuturor românilor. Este înmormântat în cimitirul din Sinaia, iar pe mormântul său scrie: „Badea Cârţan doarme aici visând la întregirea neamului românesc”.

Claudia BIRLA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co