Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

A îngheţat apa sărată a lacului Telega

lac-inghetat1Gerul a pus stăpânire inclusiv pe sarea din lacul de la Telega. Săptămâna trecută, apa de la suprafață a fost bocnă, spre surprinderea localnicilor. Lacul respectiv a apărut pe una dintre fostele guri de ocnă din zonă şi tocmai de aceea are o salinitate foarte crescută, care nu permite vieţuitoarelor să traiască în el. Fenomenul, care nu s-a mai întâmplat de foarte mulţi ani, a mirat deopotrivă autorităţile și localnicii. „De când eram eu mic nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Pe vremea aceea jucam hochei pe gheaţa formată pe lac. Acum nu ne dăm seama cam care este dimensiunea gheţii. A fost foarte frig. Peisajul este, însă, superb”, spune primarul comunei Telega, Gheorghe Ilie.
Autorităţile au avut grijă, totuşi, ca nimeni să nu pună piciorul pe luciul respectiv. Oamenii care au văzut minunea spun că în urmă cu 50 de ani s-a mai întâmplat aşa ceva. „Eram eu mică, atunci când lacul a îngheţat. În mod normal, apa sărată nu îngheaţă, dar acum şi marea, cât este de mare, a îngheţat la mal”, spune localnica Anica Toma. Astă vară, lacul sărat secase atât de mult încât devenise o băltoacă, deşi are o adâncime de 60 de metri.
Proprietăți tămăduitoare
Fostele mine de sare au devenit, cu timpul, lacuri sărate, cu proprietăţi deosebite în tămăduirea bolilor reumatice, prin captarea izvoarelor de sare de la o adâncime de peste 60 m. Apa este bogată în cloruri de sodiu, potasiu, amoniu, calciu, sulfaţi şi iod, lacul clasându-se între apele cloruro-sodice cele mai concentrate, care pot trata toate formele de reumatism: osos, muscular, nevralgii, sciatică, lumbago, anemie, rahitism, limfantism sau artritism. Zona este faimoasă pentru că într-una din ocne şi-a găsit sfârşitul haiducul Iancu Jianu. Mai mult, regele Carol I a vrut să-şi facă la Telega reşedinţa de vară, dar după ce a avut un accident de călărie a socotit zona ca având ghinion, astfel încât şi-a construit reşedinţa la Sinaia.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co