A căzut prima ninsoare în Bucegi
Începutul lui septembrie a adus la munte şi primii fulgi de zăpadă din acest sezon. Crestele masivului Bucegi au arătat exact ca la începutul iernii, iar turiştii care au ajuns în weekend la altitudini mari s-au bucurat de un peisaj desprins parcă din poveşti.
Zăpada depusă săptămâna trecută la Vârful Omu a rezistat câteva zile, deoarece temperaturile au fost scăzute.
Turiştii au avut parte de o adevărată surpriză la peste 2.200 metri altitudine. Deşi erau îmbrăcaţi subţire şi au cam dârdâit de frig, românii s-au bătut cu bulgări şi au făcut poze în zăpadă.
Iarna se grăbeşte să vină
„Am venit în vacanţă la munte de la Constanţa, iar acolo erau 27 de grade.
Am urcat la Cota 2000 şi, dintr-o dată, vremea s-a schimbat.
S-a făcut frig şi a început să ningă. Am fost cam nepregătiţi pentru zăpadă, dar ne-am bucurat de ea. Parcă prea devreme s-a instalat iarna. Mi-ar fi plăcut să avem o vară mai lungă”, a povestit Ionuţ Oancea. Salvamontiştii au fost în alertă, deoarece foarte mulţi turişti au venit la munte neechipaţi.
Ei spun că s-au mai înregistrat ninsori şi în alţi ani la sfârşitul lui august sau în septembrie, însă este pentru prima dată când termometrele arată temperaturi atât de scăzute la început de toamnă.
„La munte, au fost adevărate zile de iarnă. A fost zăpadă, viscol, vântul a bătut cu putere. Au fost ani în care a nins în august, doar că nu a fost aşa frig ca acum.
Turiştii ar trebui
să-şi ia măsurile de siguranţă şi să fie echipaţi ca pentru iarnă, adică să nu le lipsească geaca, bocancii, căciula şi mănuşile”, a precizat salvamontistul Claudiu Vasilescu.
Oamenii muntelui au povestit că, la Vârful Omu, vântul a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră, iar zăpada troienită s-a depus, în anumite zone, în straturi de până la 15 cm. Salvamontiştii le recomandă turiştilor să se informeze despre starea vremii şi să le ceară sfatul înainte de a porni la drumeţii montane.Adelina ANEI