Actualitate

Securitatea elevilor, la un „Blitz” distanţă

Proiectul „Blitz” este o concepţie proprie a Inspectoratului de Poliţia Judeţean (IPJ) Prahova, prin care se doreşte sporirea gradului se securitate în zona instituţiilor de învăţământ. Şeful instituţiei, chestorul Sorin Oprea, a iniţiat acest proiect împreună cu Compartimentul de Prevenire, prin care se propune un sistem de intervenţie punctuală şi succesivă a forţelor de poliţie, în interiorul şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ, cu participarea specialiştilor pe diverse linii de muncă: investigaţii criminale, ordine publică, investigarea fraudelor, intervenţie rapidă, fiind axat pe municipiul Ploieşti, ca program pilot.

Iniţiativele de acest gen, ale IPJ Prahova, nu se vor opri aici. Chestorul Sorin Oprea are în vedere o campanie puternică împotriva criminalităţii şi a drogurilor, în general ale problemelor legate de unele iregularităţi, la nivelul şcolilor şi în perimetrul şcolar. „Dorim să acţionăm direct şi efectiv pe problematica ivită cu adevărat în şcoli sau în afara şcolilor. Segmentul tânăr este în vizorul nostru. Nu vreau ca acest lucru să aibă doar caracter declarativ, vreau să fie cu adevărat un proiect care se iniţiază din acest moment.
„Blitz” va avea acele direcţii de acţiune care să meargă în special 70% pe prevenţie şi 30% pe combatere. Deci vom merge efectiv prin controlul direct al tuturor persoanelor suspecte din zona şcolilor, printr-o relaţie directă cu tot ceea ce înseamnă pază existentă în şcoli sau corp profesoral, pentru a cunoaşte cu adevărat problematica din şcoli. Vom interveni în cea mai mare urgenţă în momentul în care se sesizează de problemă în zona şcolilor”, a ţinut să precizeze chestorul Sorin Oprea.

Acţiune
Proiectul propune organizarea de acţiuni specifice, cu efective mărite, care să vină în întâmpinarea proliferării violenţelor, a infracţiunilor la viaţa sexuală cu victime minori, a creşterii cererii şi a ofertei de substanţe psihotrope şi a altor produse cu regim special, accelerarea tendinţelor de asociere a minorilor în grupuri cu potenţial criminogen.
Şeful IPJ Prahova a mai subliniat faptul că se doreşte o colaborare strânsă şi cu elevii, cooptând în acest sens reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor, „Săptămâna trecută am avut o întâlnire importantă cu şase dintre reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor şi am pus la cale un nou proiect care va fi, după părerea mea, iniţiat pentru prima dată în ţară. Vom da start-ul acestui proiect din proiectul nostru anterior care se numeşte „Împreună împotriva criminalităţii”, care avea ca scop atragerea unor segmente ale comunităţii prahovene într-o discuţie reală cu poliţia. Nu ne place să creăm aceste proiecte şi să rămână pe hârtie. Vreau ca la prima întâlnire pe care o să o am cu elevii, pe 23 februarie, unde vor participa toţi cei 42 de elevi, preşedinţi de licee, care fac parte din Consiliul Judeţean al Elevilor, să stabilim clar care vor fi temele pe care noi le vom aborda în viitor. Important pentru mine a fost faptul că cei şase reprezentanţi ai lor mi-au spus „vrem ca noi, elevii, să ne simţim în siguranţă, vrem să vedem poliţia altfel şi vrem să ştim, din interiorul poliţiei, cum ne priviţi, pe noi, elevii”. Acesta a fost un lucru care m-a impresionat cu adevărat şi, cu siguranţă, prima temă va fi propunerea mea şi vreau ca ea să devină o temă de dezbatere pentru tot ceea ce înseamnă societatea prahoveană şi anume „Traficul şi consumul de droguri în rândul elevilor şi studenţilor”.
Prima temă va fi dezbătută, probabil la nivelul lunii martie. „Inspectoratul o să-şi asume un mare rol cu privire la această campanie pe care o vom iniţia şi vreau cu adevărat să declanşăm un nou concept pe care să-l transformăm într-un parteneriat şi care să-l denumim „Prahova liberă de droguri”, a declarat chestorul Sorin Oprea. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co