Cultura

10 Mai – Ziua Regalităţii!

Ziua de 10 mai 1866 marca depunerea jurământului în faţa Parlamentului de către Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen. Data a devenit foarte importantă, în perioada 1866-1948, 10 Mai fiind sărbătoarea Regatului României şi, totodată, Ziua Naţională. Anul acesta, la Câmpina, ziua a fost marcată în cadrul Colegiului Naţional „Nicolae Grigorescu”, prin prelegeri ţinute în faţa câtorva clase de elevi de a IX-a, a X-a şi a XI-a, de către consilierul local, Marian Dulă, muzeograful Alin Ciupală şi profesorul de istorie Marcel Vlădescu. Tema prelegerilor a fost „9 şi 10 Mai, în conştiinţa românilor”. La manifestare a participat şi primarul Horia Tiseanu.
„10 Mai, Ziua Regalităţii, înseamnă pentru mine o dată istorică, o ocazie deosebită de a rememora trecutul, percepând totul într-un mod pozitiv”, a spus col. în retragere Marian Dulă. „În afară de faptul că e Ziua Regalităţii, înseamnă independenţa României, care, în mod eronat, se spune că a fost pe 9 mai. Am tot respectul pentru primii doi regi ai României care au făcut o ţară modernă”, a declarat consilierul Viorel Bondoc. „Voi vorbi despre Sărbătoarea Naţională a României, 10 Mai, care a fost sărbătorită trei sferturi de veac. Vreau să se ştie de ce am avut o zi importantă în istoria noastră care, din păcate, acum, nu mai este aniversată”, a spus Alin Ciupală.

Importanţa deosebită
„Toate zilele, începând cu 1 ianuarie şi 31 decembrie, au o semnificaţie. Semnificaţia poate să fie personală, să fie la nivelul unei comunităţi sau poate să fie la nivelul unei naţiuni. Pentru noi, românii, 10 Mai este una din zilele decretate, legiferate, pentru o anumită perioadă trecută, ca zi naţională a României. Însă, dincolo de semnificaţia aceasta, important este ceea ce s-a putut consolida la nivelul poporului român. În primul rând, desprinderea de mediul acesta târziu, medieval, pe care l-am avut şi introducerea pe tiparele societăţii moderne. Bineînţeles că aici s-au afirmat şi nişte personalităţi şi noi întotdeauna evidenţiem liderii, fie la nivelul monarhului, fie la nivelul primului ministru. 10 Mai este o zi în care românii au reuşit să urce încă o treaptă în consolidarea naţiunii noastre”, a spus profesorul de istorie Marcel Vlădescu.
Evocarea zilei de 10 Mai a fost bine primită de către elevi, dat fiind faptul că susţinătorii prelegerilor sunt buni naratori, reuşind să le capteze atenţia şi să le îmbogăţească educaţia.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co