Cultură, din cultura altora
Duminică, 20 mai, Casa Parohială a Bisericii Sf. Nicolae din Câmpina a fost gazda unei prelegeri susţinută de către cunoscutul muzeograf Alin Ciupală, despre Ziua Regalităţii.
Ca de obicei, preotul Petru Moga a fost amfitrionul desăvârşit al unor astfel de manifestări culturale, cu care câmpinenii s-au învăţat, deja. Profitând că, încă, ne aflăm în luna care sărbătoreşte Ziua Regalităţii şi în virtutea faptului că aceasta era cândva sărbătoare naţională, Alin Ciupală a ţinut să prezinte o evocare a cea ce a însemnat monarhia pentru România. „Am rămas tot în acest domeniu de istorie, cu o evocare despre cât de greu a fost ca România să iasă din perioada de înapoiere totală, feudală. Am vrut să subliniez ce a însemnat, totuşi, acest moment când sub conducerea unui om cu înalte calităţi morale, cu principii ferme – al cărui merit este, aproape în întregime, în modernizarea României-, ţara se schimbă fulgerător. Astfel, dintr-o epocă de sălbăticie, într-un timp foarte scurt, ajungem să fim una dintre ţările civilizate ale Europei, cea mai dezvoltată din Balcani, căpătând acea denumire onorabilă de Belgia Orientului. La această prelegere, pentru a fi convingător, nu am vorbit liber, ci m-am prezentat cu un colaj, constând în documente, articole, pe lângă comentariul de rigoare. Mi-am dorit să creez o întoarcere în trecut, cât mai veridică, fiind vorba de o istorie care nu se învaţă la şcoală. Pentru mine, prin profilul meseriei mele, acela de a fi fost muzeograf la Peleş, tema regalităţii este o temă predilectă”, şi-a motivat Alin Ciupală, susţinerea prelegerii.
Un public aparte…
Prezentările pe teme istorice, susţinute la Casa Parohială, şi-au format deja un public avizat sau doar dornic de cunoaştere. Printre cele aproximativ 60-70 de persoane prezente, s-a aflat şi Elisabeth Muller, îndrumător de limba germană care a ţinut să sublinieze: „Admir foarte mult istoria voastră bogată, cât şi diversitatea unei arhitecturi interesante, având un respect pentru toate acestea. Totuşi, îmi pare rău de ceea ce se întâmplă acum, legat de politica actuală”.
„Chiar ne spunea părintele că sunt grupuri de oameni, cum ar fi istoricii, arheologii şi din alte domenii, care ştiu foarte multe lucruri, faţă de noi, ceilalţi. Acesta e rolul acestor întâlniri, ca noi ceilalţi să mai aflăm câte ceva din bogăţia cunoştinţelor altora, îmbogăţindu-ne cultura. Apoi, noi suntem foarte ataşaţi de părintele Moga, asistând la diverse colocvii pe teme religioase. Dânsul asta încearcă să facă, să îmbine cultura cu religiosul. Plus că ne simţim bine, pentru că este o atmosferă foarte plăcută, cu oameni care ştiu să se comporte într-un astfel de mediu”, a precizat Dan Roşculeţ, de profesie economist şi prezenţă constantă în publicul Casei Parohiale.
Printre participanţi, s-a remarcat şi prezenţa unor consilieri locali şi, nu în ultimul rând, cea a primarului Horia Tiseanu. „Am fost invitat de domnul profesor Alin Ciupală, fiind, cred, cea mai marcantă personalitate ca muzeograf, din Câmpina. Sunt convins că este o prelegere deosebită. După câte ştiu, dânsul este regalist, astfel sunt sigur că voi afla lucruri interesante despre istoria monarhiei”, a spus edilul oraşului. Carmen NEGREU