Actualitate

Un cartier din Sinaia a rămas fără apă potabilă

fara-apa-6Din nou, veşti proaste de la MEFIN
Un întreg cartier sinăian a rămas fără apă la robinete, după ce Uzina de Mecanică Fină din oraş a întrerupt livrarea de apă. Cele 40 de familii care locuiesc în cartierul Clăbucet din Sinaia sunt, acum, în pragul disperării din cauza condiţiilor mizere în care îşi duc traiul: fără apă potabilă la robinete, cu wc-uri comune în curtea casei, care au devenit adevărate focare de infecţie şi fără cale auto de acces.
Mai grav este că, printre cei aproape 150 de oameni rămaşi fără apă, se numără şi copii, bătrâni sau chiar persoane bolnave, cu nevoi speciale.
Uzina de mecanică fină din Sinaia este în restructurare, iar staţia de captare şi tratare a apei a fost desfiinţată, lăsând un întreg cartier fără apă potabilă. Cei aproximativ 150 de oameni sunt acum nevoiţi să-şi aducă apa de la un izvor din apropiere, pentru mâncare, iar din gârlă, pentru apa menajeră.
„Ne-au oprit apa. După ce că stăm în condiţiile în care stăm, să ne taie şi gazele şi curentul şi… la revedere… poate să ne omoare. Luăm apă de la un izvoraş, nici aceea nu e tratată. Să faci mâncare, cu ce? Cu apa din gârlă.”
„Nu se interesează nimeni. Nici de apă, nici de nimic. Ne descurcăm foarte greu. Avem copii, sunt oameni bătrâni, unde să ne ducem?”
„A fost oprită apa. Şi ce am mai avut şi noi un pic, nu este tratată. Vine direct din gârlă, intră prin captare, intră într-un bazin şi la noi ajunge netratată. Toaletele nu au apă şi, ca să le putem menţine curate, luăm apă tot din gârlă. Dacă nu ne dau drumul la apă, o să mergem peste ei, că altă soluţie… o să mergem şi o să locuim la ei.”
Autorităţile locale sinăiene spun că sunt la curent cu situaţia grea a oamenilor şi că vor căuta soluţii pentru rezolvarea problemei.

Primăria chiar pare a se implica…
Gheorghe Bădăran, viceprimar Sinaia: „Cunoaştem situaţia, încercăm să ajungem la o înţelegere cu MEFIN, noi să plătim apa care iese din conductă, dacă nu va fi foarte greu. Am căutat mai multe soluţii, cea mai avantajoasă ar fi alimentarea printr-o conductă a societăţii MEFIN pe care HidroPrahova s-a angajat să monteze un contor pauşal, iar consumul înregistrat de acesta să fie scăzut din factura MEFIN-ului. Noi am trimis în acest sens o adresă la MEFIN, prin care le-am cerut acordul, că este domeniul lor şi aştept un răspuns care sper să fie afirmativ, adică sper ca şi MEFIN-ul să se implice în rezolvarea acestei probleme sociale. Ca variantă de rezervă, există posibilitatea alimentării din cartierul Prundului, o lucrare extrem de grea, pentru că e vorba de 5-600 de metri de conductă care trebuie adusă, o săpătură manuală printr-un teren foarte tare şi denivelat, deci lucrare dificilă şi care ar dura mai mult timp.”
Cert este că 40 de familii vor sta în continuare fără apă potabilă, asta până când Primăria şi Uzina MEFIN vor ajunge la o înţelegere sau se vor găsi alte soluţii.
„E o situaţie deosebită de gravă, creată în cartierul ăsta, n-am fost anunţaţi de societatea MEFIN că vor opri apa în zonă şi am încercat de mai multe ori să luăm legătura ei, am trimis adresă scrisă, am încercat prin legături telefonice, n-am primit nici un fel de răspuns şi nici ajutor şi, acum, ne-am hotărât să începem aducerea apei printr-o conductă nouă, operaţiune care începe mâine [vineri, n.red.] de dimineaţă; în noaptea asta vor veni materialele şi sper ca în două zile să fie gata, să avem apă potabilă, aşa cum este normal în cartierul acesta.”
Primarul oraşului, Vlad Oprea, a trimis şi o scrisoare deschisă celor 40 de familii din cartierul cu pricina, în care îşi declară indignarea şi nemulţumirea faţă de situaţia la care s-a ajuns şi precizează că se vor lua măsuri în cel mai scurt timp. De altfel, încă vineri au demarat, în regim de urgenţă, lucrările pentru a branşa printr-o conductă de suprafaţă cartierul Clăbucet de cartierul Prundului, cel mai apropiat cartier al oraşului, pentru a restabili alimentarea cu apă.
Totodată, primarul staţiunii menţionează, în scrisoarea deschisă, faptul că, în zilele următoare, va fi pusă în practică şi soluţia găsită la aceasta problemă, şi anume vor începe lucrările pentru a se branşa cartierul Clăbucet, printr-o conductă  subterană, la restul oraşului. Din cauza amplorii acestei lucrări, ea va fi finalizată în aproximativ 2 luni. Costurile ambelor lucrări de branşament vor fi suportate de la bugetul local.Alina OANCEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co