Turism

Traseele din Bucegi sunt distruse de viituri

Ploile torenţiale care s-au abătut la începutul săptămânii trecute asupra masivului Bucegi au distrus o parte dintre traseele turistice.

Valea Albă, Valea Cerbului sau potecile de pe Jepii Mari şi Jepii Mici, sunt cele mai afectate. Viiturile au format adevărate cratere pe potecile care pornesc către abrupt din staţiunea Buşteni. Traseul care duce spre Platoul Bucegi prin Jepii Mari este distrus în mai multe locuri, accesul fiind aproape imposibil. Şuvoaiele au adus bolovani mari pe majoritatea potecilor sau au luat porţiuni mari de pământ din malurile acestora. Salvamontiştii care au lucrat mai bine de două luni la amenajarea traseelor îşi văd acum munca năruită de furia naturii. „Traseele din Bucegi au fost deteriorate foarte mult, iar munca noastră de-o vară a fost făcută în zadar. O să ne apucăm din nou de treabă şi o să le refacem, cu toate că materialele sunt foarte scumpe şi foarte puţine”, a precizat şeful Salvamont Buşteni – Prahova, George Cotinghiu.

Paza bună…
Fiecare traseu va fi luat la pas, iar porţiunile periculoase vor fi reamenajate. Accesul turiştilor în zonele afectate nu poate fi interzis, dar oamenii muntelui le atrag atenţia amatorilor de drumeţii să ţină cont de sfaturile lor pentru a nu-şi pune viaţa în pericol. „Este bine ca turiştii să treacă pe la bazele de salvare pentru a se informa despre starea traseelor, a vremii, iar echipamentul să fie cât mai bun. Viiturile au fost foarte mari, iar zonele afectate arată destul de urât”, a mai adăugat George Cotinghiu. În acest moment, din staţiunea Buşteni se poate ajunge relativ uşor numai până la Cascada Urlătoarea, partea superioarră a muntelui fiind răvăşită de aluviuni. Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co