Actualitate

Tot mai multe popriri pe pensii

pensiiNumărul solicitărilor de popriri pe pensii a crescut semnificativ în Prahova, în perioada scursă de la începutul acestui an. Cei care beneficiază de acest fel de retribuție se descurcă tot mai greu.

Sunt bătrâni și au acum necazuri cum nu au avut toată viața. Vorbim despre 2.000 de pensionari prahoveni care s-au trezit cu popriri pe pensie, după ce nu au mai reușit să-și achite datoriile la bănci, la casele de ajutor reciproc, sau dările la stat. Anul trecut existau doar 1.300 de situații, dar pe zi ce trece oamenii rămân din ce în ce mai datori. Reținerile sunt în cuantum de până la jumătate din pensie. Peste o treime din cererile de poprire au venit de la bănci.
„În calitate de terț poprit, Casa de Pensii are obligația de a se conforma cererilor creditorilor, cereri însoțite, bineînțeles, de un titlu executoriu, și de a proceda la înființarea popririi în limitele și în condițiile prevăzute de lege. Cele mai multe solicitări vin de la unitățile bancare și a executorilor judecătorești, dar avem numeroase solicitări și din partea primăriilor, administrațiilor financiare, ori caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor. Aceste solicitări vizează, în principal, nerambursarea creditelor bancare, neachitarea impozitelor și taxelor, sau diverse cheltuieli de judecată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Prahova, Iulian Botoc.

Situație similară și la Reciproc
Situația nu e diferită nici la casele de ajutor reciproc, unde dobânda este mică. Și conducerea acestor institutii s-a văzut nevoită să înștiințeze Casa de Pensii. „Lumea a început să nu mai aibă capacitatea de a achita împrumutul și punem poprire, dacă vedem că nu se prezintă trei-patru luni la plată. Nu avem de unde să ne recuperăm banii, decât din poprire”, a declarat directorul CAR Prahova, Mădălina Tudor.
„Nu ştiu ce voi face nici eu, pentru că am două împrumuturi, unul la CAR și unul la bancă, și nu știu cum le voi plăti pentru că, între timp, am aflat și de niște probleme de sănătate. E greu, pentru că pensiile sunt mici şi toate prețurile sunt mari”, a spus Maria Neagoe, o pensionară din Ploiești. 12.000 de pensionari din Prahova au retribuții minime, de cel mult 350 de lei. Cu așa bani puțini, nu este de mirare că zilnic Casa de Pensii primește cereri de popriri.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co