Actualitate

Starea economico-financiară a Prahovei, cu preşedintele Consiliului Judeţean Mircea Cosma

IMG_4092Drumul Judeţean 713, de pe platoul Bucegi, care leagă Prahova de judeţul Dâmboviţa, şi centura de ocolire a Văii Prahovei, Valea Doftanei – Săcele, sunt pe lista de priorităţi a Consiliului Judeţean (CJ), în anul 2010.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a tras linie în urma activităţilor desfăşurate în anul 2009 şi, în faţa ziariştilor, a trecut în revistă câteva dintre priorităţile acestui an, în care instituţia pe care o conduce are un buget de aproximativ 3.400 de miliarde de lei. „Din punctul meu de vedere, faptul că bugetul este la nivelul celui de anul trecut poate avea o influenţă negativă, dacă se vor scumpi alimentele. Acest lucru va putea afecta centrele pentru bătrâni şi copii, implicit, spitalele. În acest caz, va fi nevoie de o suplimentare, care ar putea ajunge la aproximativ 7 milioane de lei, reieşind din calculele mele ca fiind o sumă ce ar trebui acoperită din resurse proprii. Anul trecut am închis bugetul, cu puţin peste 3.400 miliarde de lei, făcând încasări în proporţie de 98%, restul de 2%, reprezentând un procent neacoperit din cauza căderilor leului, din ultimele două luni. Cu toate acestea, am încheiat cu un excedent de 120 de miliarde de lei, exerciţiu financiar pe anul trecut. În 2008 am încheiat doar cu 60 miliarde de lei. Excedentul este folosit ca un fond de rulment, care permite funcţionarea fără probleme a tuturor instituţiilor, până la apariţia noului buget, regăsindu-se în acesta”, a declarat Mircea Cosma.

Obiectivele din anul 2009
Pe lista realizărilor din 2009 au fost trecute cele trei drumuri de legătură cu judeţele limitrofe, artere din localităţile Lapoş, Starchiojd şi Proviţa de Sus şi punerea în funcţiune a reţelelor de alimentare cu apă potabilă în 16 localităţi, între care cea de la Predealul-Sărari la Şoimari, care va permite începerea alimentării cu apă la Ariceşti-Zeletin, Cărbuneşti, Surani şi Şoimari. S-ar fi putut şi mai bine dar, „din cauza neînţelegerilor legate de seriozitatea unor constructori care consideră că iarna nu-i ca vara, nu s-a putut finaliza şi lucrarea din localitatea Tinosu. Aici, cât şi în Tomşani, lucrările vor fi finalizate în prima parte a anului 2010”, a declarat preşedintele CJ. Vor urma localităţile Ceraşu, Bătrâni, Starchiojd, Gherghiţa, Balta Doamnei şi Colceag, astfel încât până în 2012 să se încheie toate lucrările de alimentare cu apă din judeţ.
În ceea ce priveşte racordarea la reţeaua de gaze, reluarea lucrărilor a dus la finalizarea proiectelor în localităţile Măneşti şi Ariceşti-Rahtivani şi s-a pus în funcţiune şi reţeaua Valea Călugărească-Urlaţi. În acest an, se urmăreşte să se ajungă cu lucrările cât mai aproape de Albeşti-Paleologu, localitate aflată pe aceeaşi magistrală care alimentează parcul industrial de la Urlaţi şi care se va putea exploata de la jumătatea lunii martie.

Au crescut fondurile europene
Preşedintele Consiliului Judeţean s-a arătat optimist declarând că „dacă în anul 2009 am consumat fonduri europene în valoare de 23 de milioane de euro, anul acesta cred că vom utiliza în jur de 82 de milioane de euro, având în vedere că sunt finanţate lucrări la acest moment, de 32 milioane de euro. Acest lucru înseamnă patru lucrări privind proiectele de reabilitare, unde intră  12 milioane de euro – Gorgota, Cornu, Ceptura şi Baba Ana înseamnă cele două complexe medievale de la Apostolache şi Verbila; Drumul Judeţean 101G, pentru care s-a decontat anul trecut un milion de euro, din 10; înseamnă pasajul de ieşire din Câmpina peste DN1, unde avem 6 milioane de euro; staţia de epurare Mizil, de 1,8 milioane de euro; contractele pentru proiectul Casa Verde, privind înlocuirea reţelelor tradiţionale de încălzire, de un milion de euro, pentru centrele de bătrâni şi de copii”.
Diferenţa de bani va veni în perioada 25 ianuarie şi 1 februarie, când vom finanţa Polul de Creştere Ploieşti, care înseamnă şi planul de acţiune până în 2013. Este un volum de 97 de milioane de euro, din care anul acesta bănuiesc că vom consuma circa 15 milioane, având în vedere stadiul de pregătire al proiectelor. Primul este DJ 236, centura de opunere pentru Metro şi Carrefour, care este şi gata de a fi finanţat şi care va fi scos la licitaţie pe 11 ianuarie. Este o lucrare de peste 40 milioane de euro, în cadrul căreia se va intra şi în Ploieşti, pentru lucrări la linia de tramvai şi pasajul Mărăşeşti. Acestea sunt proiecte cu finanţare europeană, care compensează faptul că bugetul CJ se va situa aproximativ la nivelul celui de anul trecut.
„În altă ordine de idei, ne-am planificat la Bruxelles cu vizionarea Master Planului apă-canal, între 15 şi 28 februarie, ceea ce înseamnă că şi de acolo vom utiliza aproximativ 15 milioane de euro. Suntem planificaţi cu Master Planul de deşeuri între 10 şi 20 aprilie, existând şi aici o valoare de peste 40 de milioane de euro. Astfel finanţăm un volum total de lucrări noi, pe fonduri europene de 300 de milioane de euro, din care, din experienţa acumulată până acum, vom cheltui anul acesta doar în jur de 30-40 de milioane”, preconizează Cosma.
De asemenea, vor mai fi demarate nouă proiecte de reabilitare, care mai înseamnă în jur de 27 milioane de euro. „Volumul de investiţii 2010-2011, se dublează faţă de 2009, 2008, deci fiecare an care vine, va fi dublu sau triplu ca volum de investiţii. Celelalte vor fi cele comune: alimentările cu apă, Drumul Judeţean 713, de pe platoul Bucegi, care are toate actele semnate cu cei din judeţul Dâmboviţa, s-a depus documentaţia pentru centura de ocolire a Văii Prahovei,Valea Doftanei – Săcele… Mai departe se vor continua asfaltările care au rămas între Pucheni şi Râfov, între Balta Doamnei şi Olari, se va finaliza drumul 140 care pleacă din pădurea de la Strejnic şi vine spre Târgşor, se va începe lucrarea pe drumul 238, adică din Baba Ana până la Tătaru şi celelalte localităţi incluse.”Lucian IANCU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co