Actualitate

Se prăbuşeşte dealul peste ei

Pericol iminent pentru mai multe familii din oraşul Comarnic, după ce un deal a început să o ia la vale. Deja pământul a ajuns în gospodării şi înaintează spre case. În locul grădinilor, s-au format cratere mari, iar copacii au fost pur şi simplu smulşi din pământ, în urma alunecărilor.

Localnicii din cartierul Poiana, oraşul Comarnic, nu mai au linişte de când dealul a început să se prăbuşească. Versantul, care se află în apropierea Drumului Naţional nr.1, a fost afectat de ploile din ultima perioadă şi se crapă văzând cu ochii. Deja grădinile au fost distruse, iar valul de pământ a dărâmat mai multe garduri şi a ajuns în gospodării. În pericol mai este şi o conductă de gaze, care ar putea fi ruptă la următoarea alunecare de teren. „Toţi pomii care erau în vârful dealului au ajuns jos şi asta s-a întâmplat în ultimele două săptămâni. Din cauza apei, care nu se scurge, pământul se crapă şi alunecă peste casele noastre. Ne este frică să mai dormim noaptea. Ce facem dacă ţeava de gaze se rupe din cauza alunecărilor şi explodează? Ce facem dacă dealul ne dărâmă casele? Degeaba tot cerem ajutor la Primărie, pentru că nu suntem băgaţi în seamă. Situaţia se înrăutăţeşte, dar măsuri tot nu se iau”, a spus Gheorghe Piciorea. Oamenii povestesc că au făcut numeroase sesizări la Primărie. Spun, cu lacrimi în ochi, că dealul are urgent nevoie de consolidări, dar şi de un şanţ de scurgere a apei. „Aici sunt tone de pământ, apă, clisă. Toţi oamenii care stau în acest cartier s-au îmbolnăvit pentru că nu mai pot să lupte cu natura. Eu am locuit 30 de ani aici şi m-am jucat pe aceste poieni care acum arată ca după bombardament, pentru că sunt pline de găuri. Dealul ăsta nu era aici, ci undeva mult mai sus. Neapărat trebuie să se facă ceva”, a povestit Alina Iordan.

Probleme sunt şi în altă zonă
Autorităţile locale spun că nu au bani pentru a realiza lucrările necesare în zonă. Singurele fonduri alocate de Prefectura Prahova au fost direcţionate către o altă zonă, afectată şi ea de alunecări. „Zona este într-adevăr calamitată. Au fost alunecări de teren repetate şi s-au forat nişte piloni din ţeavă, iar acum am început să degajăm din pământul care a venit. Vom facem demersuri către toţi factorii de decizie, către Prefectură, pentru alocarea de fonduri. În prezent, nu mai avem fonduri pentru lucrări. Se mai intervine la o alunecare de teren din punctul Aneta, care a fost deja finanţată”, a declarat viceprimarul oraşului Comarnic, Mircea Cocă.  Conducerea Primăriei spune că va înainta noi adrese la Prefectura Prahova, însă nu se ştie când şi câţi bani vor fi distribuiţi pentru consolidări. Până atunci, familiilor aflate în pericol nu le rămâne decât să se roage să nu plouă, pentru ca dealul să nu vină peste ei. Adelina ANEI

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co