Cultura

România, capitala teatrului mondial

La Bucureşti şi în staţiunile Buşteni şi Sinaia au avut loc, zilele trecute, două manifestări de amploare internaţională care au vizat direct lumea teatrului: Festivalul Mondial al Şcolilor de Teatru şi Conferinţa Mondială a Directorilor de Teatru.

Manifestările au demarat la Centrul Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni cu câteva ateliere de lucru din cadrul Şcolii Internaţionale de Teatru, sub egida Institutului Internaţional de Teatru – Catedra UNESCO, prezentate de cei mai buni profesori sau regizori de teatru din lume.
„În prima zi, cea de deschidere a festivalului, la Buşteni, în spaţiul Centrului Cultural, dimineaţa a avut loc un atelier al profesorului şi regizorului Yiannis Paraskevopoulos – un atelier despre exod, despre cor, despre teatrul antic-, apoi un atelier al profesorului Veniamin Filstinski, şeful catedrei de actorie de la Academia Sankt Petersburg, pe un subiect important pentru orice om de teatru, despre Stanislavski, despre statutul actorului şi asistăm la câteva exerciţii practice de lucru cu actorul”, a declarat directorul Catedrei Unesco a Institutului
de Teatru, profesorul Corneliu
Dumitriu.

„Sunt prezenţi tineri, studenţi din toată lumea, din Peru, Columbia, India, Republica Sud-Africană, Noua Zeelandă…, de pe toate continentele… Sunt ateliere la care participă şi tineri interesaţi din oraş, dar şi câţiva turişti aflaţi, încă, în staţiune”, a declarat directorul Casei de Cultură din Buşteni, Constantin Spurcaciu.

Reclamă bună
Pe lângă atelierele de lucru pe care le-au urmărit cu foarte mare atenţie, încercând, parcă, să fure din măiestria profesorilor, participanţii au fost încântaţi şi de locaţiile în care se desfăşoară cele două mari manifestări. În opinia organizatorilor, actele culturale au reuşit să promoveze România şi din punct de vedere turistic.
“E un pas cu dreptul, e o atenţie faţă de România. Suntem într-un cadru minunat, toţi au apreciat atât Buşteniul, cât şi Castelul Peleş, la care au fost anterior. Mulţumim Primăriei Oraşului Buşteni şi Centrului Cultural pentru condiţiile asigurate şi sperăm să putem organiza în viitor, aici, un proiect de anvergură internaţională, pentru că poţi găsi la Buşteni tot ce-ţi doreşti: o sală, un mediu extraordinar şi oameni cu sensibilităţi culturale”, a spus profesorul Corneliu Dumitriu.
La manifestările care au avut loc în perioada 2-11 septembrie au participat 24 de ţări, 35 de instituţii de învăţământ superior, 173 de studenţi şi profesori de pe toate continentele. Adi BURCEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co