Actualitate

Protestul judecătorilor din Câmpina

IMG_3627Printr-un comunicat de presă, Judecătoria din Câmpina anunţă faptul că magistraţii protestează faţă de actualele grile de salarizare, referitor la indemnizaţiile stabilite prin anexele la proiectul legii unitare de salarizare. În acelaşi timp, solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Curtea Constituţională pentru declanşarea controlului de neconstituţionalitate a legii de salarizare unitară. Printre alte cerinţe invocate de către magistraţi, se face referire la: normarea muncii prin plafonarea numărului de dosare pe şedinţa de judecată, fiecare instanţă urmând să-şi stabilească numărul maxim de dosare în funcţie de specificul activităţii  proprii; limitarea duratei şedinţelor de judecată pentru a se respecta programul zilnic de lucru de opt ore, potrivit Regulamentului, inclusiv activitatea de deliberare, pronunţare în şedinţă publică, completarea condicilor de şedinţă şi înscrierea soluţiilor în programul informatic, fiecare instanţă urmând să stabilească această limită în funcţie de specificul activităţii proprii; alocarea unui procent de 1% din PIB pentru finanţarea corespunzătoare a sistemului judiciar constând în condiţii decente de muncă, buna funcţionare şi administrarea eficientă a instanţelor judecătoreşti; trecerea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei şi al Libertăţilor Cetăţeneşti la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar, a amenzilor judiciare, dar şi a cheltuielilor judiciare de la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale în bugetul sistemului judiciar; asigurarea, de urgenţă, a fondurilor băneşti necesare plăţii tuturor drepturilor salariale restante rezultate din hotărâri judecătoreşti irevocabile şi promovarea unor plângeri individuale la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea gravă a principiilor statului de drept.
Magistraţii Judecătoriei Câmpina au fost de acord cu aceste revendicări, în urma participării pe 31 august 2009, la Adunarea Generală a judecătorilor din raza Curţii de Apel Ploieşti, aceasta mai având arondate judeţele Buzău şi Dâmboviţa. Protestul magistraţilor se va desfăşura pe o perioadă nedeterminată, începând cu 1 septembrie 2009 şi constă în:
– restrângerea activităţii judiciare prin amânarea tuturor cauzelor, cu excepţia celor privind arestarea preventivă.
– restrângerea activităţii compartimentelor care desfăşoară program de lucru cu publicul, toate acţiunile, cererile, petiţiile etc. urmând a fi primite şi înregistrate prin fax, email sau prin poştă.
– refuzul judecătorilor de a fi desemnaţi în birourile electorale privind alegerile generale sau locale.
Judecătoarea Elena Stănescu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Câmpina, a declarat că protestul nu doreşte să pună în prim plan doar revendicările salariale, ci şi cele ce ţin de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea instanţele de judecată. De exemplu, afirmă că, din luna mai, s-a aplicat sigiliu pe instalaţia de gaze. Nefiind alocate fonduri de la Ministerul Justiţiei, nu s-au putut plăti facturile. Un alt aspect, deloc de neglijat, ţine de lipsa consumabilelor (hârtie, tuş pentru imprimante, dosare etc.). Aceste lipsuri incomodează la întocmirea diverselor acte (citaţii, încheieri etc.). Judecătoarea Elena Stănescu apreciază că toate aceste inconveniente nu afectează doar munca magistraţilor, ci se răsfrâng în mod direct şi asupra cetăţeanului. În acelaşi timp, a ţinut să menţioneze faptul că acest protest a restrâns doar o parte din activitatea magistraţilor, aceştia continuând să desfăşoare o activitate intensă, aplecându-se asupra studierii numeroaselor dosare pe care le au în lucru.Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co