Prezidentiale 2009

Eroare administrativă sau tentativă de fraudare?
Alegerile au început cu stângul în judeţul Prahova. Sâmbătă, s-a constatat că, în toate cele 719 secţii de votare, ştampilele personalizate cu menţiunea VOTAT au fost distribuite greşit. Prefectul judeţului a luat decizia ca ştampilele să fie readuse la prefectură şi redistribuite corect. Pentru că această acţiune s-a produs până la ora 5 dimineaţa, în 7 secţii din judeţ, dintre care 4 în Ploieşti, alegerile au început cu o oră întârziere. (R.E.)
Brambureală…
Sâmbătă, prefectul a declarat că totul a fost o eroare administrativă, dar liderii judeţeni ai PSD şi PNL au acuzat de fraudă electorală. „S-a produs o eroare şi au fost încurcate ştampilele, dar s-a luat legătura cu toţi preşedinţii secţiilor de votare să se ducă la primării şi sa predea ştampilele pentru a fi distribuite corect. Cu toate că reprezentanţii Prefecturii au declarat că ştampilele vor fi preluate de la primării, la BEJ Prahova s-au prezentat mai multe persoane, printre care primari, viceprimari sau secretari de primari,… venite să returneze… ştampilele împărţite greşit. Liderii partidelor politice au acuzat de fraudare. „Este clar o tentativă de fraudare, pentru că oameni care nu au nicio calitate în secţii umblă cu ştampilele prin judeţ”, a declarat Radu Oprea, fostul prefect de la PSD Prahova. „Nu e normal ce se întâmplă, cer public demisia prefectul şi subprefectului”, a declarat şi Adrian Semcu, preşedinte PNL Prahova. Pentru scrutinul de duminică, procedura prevedea ca, în premieră, ştampilele de vot să fie personalizate cu numărul secţiei. 5 astfel de ştampile au revenit fiecăreia dintre cele 719 secţii amenajate în judeţul Prahova. Reprezentanţii Prefecturii au ieşit şi ei cu declaraţii şi au ameninţat că persoanele responsabile de încurcarea ştampilelor vor fi date afară. „Nu e vorba de niciun incident electoral, ci de o eroare administrativă. Cine se face vinovat, va fi dat afară”, a declarat Mihai Condrescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova. După bulibăşeala ştampilelor de vot de sâmbătă, prefectul judeţului Prahova a declarat duminică că vrea să facă o comisie de anchetă care să analizeze modul în care s-a desfăşurat împărţirea ştampilelor pe secţiile de votare şi asta pentru a evita orice fel de suspiciuni. Vizibil bulversat şi obosit, prefectul nu a uitat să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în rezolvarea problemelor. Cât despre cererile liderilor politici de a-şi da demisia pentru incompetenţă, prefectul crede că tot ancheta va face lumina şi în acest caz. ((R.E.)
Ştampila de control a dispărut la Buşteni
Procesul de votare a început cu stângul şi în oraşul Buşteni. Sâmbătă seară, preşedinţii s-au trezit că ştampilele de vot nu corespund, iar la secţia specială din staţiune, a dispărut ştampila de control. A fost găsită după mai bine de trei ore, însă la o altă secţie din oraş. „Sacoşa de la secţia 232 a fost într-un sac al secţiei nr. 230 şi tot acolo era şi ştampila de control. Probabil, când s-a desfăcut, a căzut ştampila şi am găsit-o la desigilarea sacului nostru”, a precizat Ştefan Gabără, preşedinte secţiei 230. Incidentul le-a ridicat semne de întrebare reprezentanţilor PSD din staţiune, care au sesizat poliţia. „În urma sesizărilor făcute de membrii secţiilor de votare, s-au constatat unele nereguli. Iniţial, ştampilele nu au coincis cu secţiile, iar la secţia specială 232 a lipsit ştampila de control, lucru destul de grav, având în vedere că a fost găsită după mai bine de trei ore. Întrebarea se pune… tocmai după atâtea ore s-a anunţat găsirea ei? Eu zic că acest lucru lasă loc de interpretare”, a precizat Dan Anghel, preşedinte PSD Buşteni. Liderii organizaţiei PSD mai spun că, sâmbătă seară, la ora 19.00, afişele electorale le-au dispărut de pe aviziere atât lor, cât şi celor de la PNL. Sunt revoltaţi şi nu li se pare normal să apară atâtea incidente în staţiune. (A. ANEI)
Uite bomba, nu e bomba!
Anunţ cu bombă într-o secţie de votare din Ploieşti. Duminică, în jurul orei 11,20, pe numărul de urgenţă 112, s-a primit o sesizare îngrijorătoare. Într-o secţie de vot a fost amplasată o bombă. Lucrătorii DPIR şi poliţişti au mers la secţia 17 din Ploieşti, dar şi la 617, din Ciorani, după ce s-a constatat că apelul a fost făcut din aceasta comună. La Ploieşti, oamenii au fost daţi afară din secţie până la sfârşitul cercetărilor. „Nu o să plec din faţa acestor porţi. Vreau să votez neapărat şi nu mă voi lăsa speriată de aceste anunţuri false”, a declarat Maria Ghineş. Toată povestea a fost, de fapt, o glumă proastă, pentru că în niciuna dintre secţiile controlate nu s-a găsit vreo bombă. După o jumătate de oră, oamenii au fost reprimiţi să voteze. În ciuda acestui incident, preşedintele BEJ a decis ca scrutinul să se desfăşoare normal în continuare. (R.E.)
Buletine de vot… «şcolare»
Forfotă mare vineri la Palatul Administrativ din Ploieşti. La ora 10, primarii localităţilor prahovene au venit să ridice, pe bază de proces-verbal, buletinele de vot. Dacă, de la Sinaia, s-a venit cu un autocar de transport persoane, de la Drăgăneşti, primarul a adus un microbuz de transport elevi dat de Ministerul Educaţiei şcolii din localitate. „Şi ce dacă am venit cu microbuzul şcolar? Este al Primăriei şi nu am venit să mă plimb, ci să iau buletinele. Asta-i bună, ce atâtea întrebări”, a replicat supărat primarul Ion Dumitrache, din Drăgăneşti. Aflat de faţă la preluarea buletinelor de vot, prefectul judeţului nu a văzut nici el ceva anormal în transportarea buletinelor cu microbuzul şcolar. „Eu ştiu că microbuzele sunt ale primăriei, aşa că se poate face şi aşa ceva cu ele, dar de ce nu vorbiţi cu primarul (??)”, a declarat prefectul Adrian Dobre. Este inutil să vă spunem partidul din rândul căruia provine primarul de la Drăgăneşti, pentru că suntem siguri că aţi înţeles. Facem numai o precizare. Domnul primar este de meserie învăţător şi probabil că, şi atunci când profesa, i se părea normal să se folosească microbuzul şcolar în alte scopuri decât pentru a transporta elevii, aşa cum prevede legea. (R.E.)
Forţe de ordine pentru alegeri
Pentru ca totul să fie în regulă pentru alegerile de duminică, pe lângă cele 719 secţii de votare din Prahova au fost detaşate 1.438 de cadre din MAI şi nu numai. În jurul secţiilor de votare şi în localităţi, au patrulat, astfel, 238 de poliţişti comunitari, 261 de poliţişti, 110 jandarmi, 20 de pompieri şi alte 55 de persoane din cadrul unităţilor de învăţământ din MAI. În plus, pentru descurajarea turismului electoral, la intrările în judeţ au fost dispuse echipaje de la poliţia rutieră în 16 filtre, care au oprit şi au controlat autocarele suspecte. Cu toate acestea, semnalele din teritoriu privitoare la turism electoral nu au întârziat să apară, iar comune ca Drajna consumaseră, până la ora 14, nu mai puţin de 200 de buletine de vot pentru liste speciale. (R.E.)
16 filtre rutiere în Prahova
Ministerul Administraţiei şi Internelor a instituit duminică, la nivelul judeţului Prahova, 16 filtre rutiere care au vizat principalele căi de acces în judeţ. Poliţiştii au urmărit prevenirea fraudelor electorale prin practicarea „turismului electoral”. Până aseară, la ora 17.00, în aceste activităţi, au fost angrenaţi, 64 de agenţi, care au controlat 115 autovehicule. Au fost legitimate 1.020 persoane şi s-au aplicat 17 sancţiuni contravenţionale. Nu a fost constatată nici o infracţiune electorală, în schimb trei şoferi au devenit… pietoni. Poliţiştii i-au depistat conducând autovehicule pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice, iar unul dintre ei era la volanul unui microbuz de persoane. (A. ANEI)
Activitatea poliţiştilor
în duminica alegerilor!
Din mulţimea sesizărilor referitoare la abaterile de la legea electorală, doar câteva au ajuns la poliţie. Un tânăr din Ciorani a votat în numele său, după care a intrat în cabina de vot, unde se afla mama sa, şi a aplicat ştampilele de vot şi pe buletinele de vot înmânate acesteia de către comisia de vot. Tânărul este cercetat acum penal. Un observator electoral dintr-o secţie de votare din Ciorani este cercetat penal întrucât a îndemnat o alegătoare să ia de la comisia de vot doar două buletine de vot: unul pentru alegerea preşedintelui şi unul pentru referendum. Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil, care efectuează cercetări sub aspectul încălcării prevederilor legislaţiei electorale. O membră a unei comisii de votare din cadrul unei secţii din Ploieşti a dat unei alegătoare două buletine de vot pentru alegerea preşedintelui şi alte două pentru referendum. Alegătoarea a intrat în cabina de vot, a ieşit şi, când să bage buletinele în urnă, a fost observată de un membru al comisiei. O ştampilă a unei Secţii de votare din comuna Drajna a fost luată de către un alegător care şi-a exercitat dreptul de vot. Nici acum nu s-a dat de urma acestei persoane. (R.E.)
*
În comuna Lipăneşti, primarul localităţii a fost lovit de către o persoană. În cauză a fost depusă plângere, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire.
La Bălţeşti, un cetăţean din localitate, deranjat de faptul că un observator încerca să-l filmeze cu un telefon mobil, a încercat să-i smulgă acestuia aparatul. În urma intervenţiei, telefonul mobil a fost scăpat jos şi s-a spart. Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.
O membră a unei comisii de votare din cadrul unei secţii din Ploieşti, a înmânat unei alegătoare două buletine de vot pentru alegerea preşedintelui şi alte două pentru referendum. Alegătoarea a intrat în cabina de vot, a ieşit şi a pus buletinele de vot pe o urnă în vederea împăturirii acestora şi introducerii în urna respectivă, însă un membru al comisiei a sesizat existenţa unui buletin de vot în plus. Cercetările sunt efectuate pentru încălcări ale prevederilor Legii 370/2004.
O ştampilă a unei Secţii de votare din comuna Drajna a fost luată de către un alegător care şi-a exercitat dreptul de vot. Cercetările sunt desfăşurate de către poliţişti pentru depistarea persoanei în cauza şi recuperarea ştampilei.
Liderii partidelor au mers la vot
Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a votat la ora 8,30, la Şcoala «George Coşbuc» din Ploieşti. Vizibil îngrijorat faţă de cele întâmplate seara cu ştampilele de vot în judet, Cosma a spus că vrea o schimbare. Cât despre referendum, liderul social democraţilor din Prahova nici nu a vrut să audă. Şi Cosma a declarat că brambureala ştampilelor este o tentativă de fraudă electorală şi că prefectul ar trebui să demisioneze. În jurul prânzului, au votat şi ceilalţi lideri politici din Prahova. Roberta Anastase, preşedintele PD-L Prahova, şi Adrian Semcu, preşedintele PNL Prahova, au votat în jurul aceleiaşi ore, la secţia de votare nr. 2, organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti. Anastase a spus că a votat pentru continuarea proiectelor începute în România. La câteva minute după preşedintele Camerei Deputaţilor, a venit rândul preşedintelui PNL Prahova să voteze. Acesta a venit însoţit de prieteni şi a declarat că l-a votat pe Crin Antonescu. Tot în jurul prânzului a votat şi deputatul PSD, Adrian Năstase, dar la Mizil. Acesta a fost însoţit la vot de către simpatizanţi şi membri de partid din localitate. Nici deputatul PSD nu a votat pentru referendum, spunând că, pentru aceasta problemă, trebuie timp de analiză şi că totul a fost făcut în pripă. (R.E.)
Weekend la munte, între plimbări şi alegeri
Au evadat din marile oraşe, pentru că au vrut să profite de vremea frumoasă şi să-şi petreacă timpul liber vizitând diferite obiective de pe Valea Prahovei. Majoritatea turiştilor care au venit în zonă a preferat să se plimbe. În Sinaia, nu secţiile de votare au fost luate cu asalt, ci Peleşul. Mulţi au pus pe primul loc plimbarea şi apoi votarea. Nu s-au grăbit să ajungă la secţii, ci mai degrabă au vrut să fie primii în castel. Aşa că, în timp ce în prima parte a zilei, la urne, lucrurile mergeau într-un ritm normal, la obiectivele turistice lumea se călca în picioare. „La munte este superb şi ne-am bucurat că am prins această zi frumoasă de toamnă. Ne pregătim să stăm la coadă, pentru că am găsit multă lume care aşteaptă să intre la Peleş. Am observat că foarte mulţi abia aşteaptă să viziteze muzeul şi prea puţini se grăbesc să ajungă la vot. Nici eu nu am ajuns la urne, pentru că am plecat de dimineaţă din Bucureşti şi mi-am propus să mă relaxez la munte. Dacă voi avea timp, mă voi duce la o secţie specială, dacă nu, o să votez în turul II”, a spus un turist. Luni, castelul s-a închis, aşa că, este de înţeles de ce toată lumea s-a înghesuit în weekend să-l viziteze. (A. ANEI)
Aglomeraţie la secţiile speciale
Turiştii care au venit la munte să se relaxeze, au aglomerat secţiile speciale din Sinaia şi Buşteni. Mulţi, au preferat să meargă la vot seara, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, aşa că s-au creat cozi interminabile. Chiar dacă au avut de aşteptat, mulţi nu şi-au pierdut răbdarea, ci au ţinut să-şi exercite dreptul de vot. „Este foarte multă lume. Noi suntem turişti şi merge foarte greu şi din cauza celor două declaraţii pe care trebuie să le completăm. Cu calm şi răbdare, aşteptăm să votăm. Am lăsat copiii în maşină, gândindu-mă că în 15 minute termin, însă m-au aşteptat mai bine de o oră”, a spus turista Cristina Comşa. Vremea bună, i-a scos din case atât pe localnici, cât şi pe turişti. La Buşteni, cei care au aşteptat să intre în secţia specială, nu s-au plictisit pentru că au ascultat muzica de fanfară cântată chiar în centrul staţiunii. „La secţia specială din Buşteni a fost coadă toată ziua şi am reuşit să facem faţă valului de votanţi până la închiderea secţiei. Din fericire, nu s-au înregistrat incidente. A fost aglomeraţie şi din cauza celor două declaraţii care au fost completate de fiecare votant, însă lumea a avut răbdare”, a spus Mihaela Tocitu, preşedinte secţie nr. 232. În secţiile special au fost montate camere web, camera care au surprins şi identificat cetăţenii care şi-au exercitat dreptul de vot. (A. ANEI)
Crini electorali?
Oraşul Sinaia s-a umplut în ziua alegerilor de …crini. Mii de flori au fost împărţite doamnelor care au trecut prin staţiune şi toată lumea s-a întrebat de la cine provin. Ele spun că au mai primit flori şi cu alte ocazii, însă nu prea ştiu sigur cine face astfel de gesturi… mai ales într-o zi de alegeri. „Nişte băieţi ne-au oferit florile şi ne-am bucurat tare mult. Am întrebat cu ce ocazie au făcut acest gest şi au spus că îi împart pentru că este o frumoasă zi de toamnă. S-ar putea să aibă o conotaţie politică, însă pe noi nu ne interesează acest lucru, ci gestul. Este de admirat că s-a gândit cineva să ne ofere o floare fără nici un motiv”, a spus o localnică. Ne întrebăm, însă: de ce s-au oferit florile tocmai astăzi şi de ce nu în oricare alta.(A. ANEI)
Câmpina… alegeri… la prânz!
Procesul de votare în municipiul Câmpina a început, oarecum, cu stângul! Scandalul ştampilelor a făcut ca, în trei secţii de votare, alegătorii să poată intra cu câteva minute întârziere. Un inconvenient care a fost rezolvat destul de repede. Paul Moldoveanu, secretar Primăria Câmpina: „La câteva secţii, deschiderea s-a făcut cu 3-4 minute după ora 7. Din câte am înţeles, astfel de situaţii au mai fost şi în alte judeţe.” Dacă secretarul primăriei era convins că este vorba despre o simplă greşeală, Horia Tiseanu, preşedintele organizaţiei locale a PDL, credea că, din punctul de vedere al unui om politic, ideea unui aranjament nu poate fi ignorată: „Am anumite dubii privind cauza acestui eveniment. Sper că nu a fost o boicotare a reprezentanţilor Prefecturii, prin încurcarea intenţionată a ştampilelor.” În rest, până la ora prânzului, lucrurile au decurs într-o stare de normalitate, specifică unei zile în care cetăţenii cu drept de vot au ales să se prezinte la urne. Şi, la Câmpina, până la ora 12, în jur de 20% dintre alegători deja puseseră ştampila pentru candidatul pentru prezidenţiale. Ca la fiecare alegeri, liderii politici au fost printre primii care s-au prezentat la urne. Indiferent de culoarea politică, toţi au avut un mesaj foarte simplu: prezenţa la vot trebuie să fie cât mai mare. Unii lideri politici au intrat în cabina de vot cu trei buletine, alţii doar cu unul. Elvis
Arghir, consilier local PNL: „Oamenii trebuie să meargă la vot. O dată la 5 ani, au ocazia să exprime acordul sau dezacordul cu ceea ce se întâmplă în ţară.” Georgică Severin, senator PD-L: „Votez pentru prima dată în calitate de cetăţean european. Am votat aşa cum mi-a dictat conştiinţa, atât la prezidenţiale, cât şi pentru referendum.” Virgil Guran, preşedinte PNL Câmpina: „Eu sper ca românii să iasă într-un număr cât mai mare la vot. Văd ce se întâmplă în ţară, ce se întâmplă în judeţ, şi cred că singura formă de protest a românului ar fi să se prezinte masiv la vot şi să aleagă pe cine vor.” Gheorghe Tudor, consilier local PSD: „Nu am votat pentru referendum, din cauză că mi se pare că este ceva pripit. Încă mai este timp. Pentru referendum, trebuie făcută o dezbatere mult mai largă.” Urna mobilă a fost solicitată în câteva cazuri. În ceea ce priveşte secţia specială, acolo lucrurile au fost destul de complicate. Oamenii au stat la o coadă destul de mare, având în vedere faptul că nu au existat decât două cabine de vot şi procesul de completare a declaraţiilor pe proprie răspundere a durat mai mult decât ar fi vrut votanţii din alte localităţi, prezenţi, de altfel, într-un număr destul de mare. (Relu NISTOR)
Câmpina… alegeri…seara!
Dulce, acrişor, amar?
Orele 21 ale serii de 22 noiembrie. Un moment mult aşteptat de membrii partidelor politice din Câmpina. Momentul în care au început să apară primele cifre. Motiv de bucurie pentru unii sau motiv de întristare pentru alţii. Pedeliştii câmpineni, de exemplu, au avut motive să fie cu zâmbetul de buze. Băsescu a ieşit înaintea lui Geoană, după primul tur al alegerilor prezidenţiale. A ieşit şi mai bine la nivel de Câmpina, obţinând un procent de aproximativ 37%. Totuşi, la nivel naţional, diferenţa nu este foarte mare, lucru care îi face pe democrat liberalii câmpineni să se uite către liberali. Florin Anghel, deputat PD-L: „Da, diferenţa este mică. Dacă, într-adevăr, vor rămâne trei procente, este o diferenţă mică, totuşi, votul este radicalizat, adică românii i-au votat pe cei trei cu preponderenţă, 33, 30 şi 22, ceea ce înseamnă 80 şi ceva la sută. Practic, ceilalţi nu prea contează şi efectul în turul doi nu poate fi extraordinar. Votul liberalilor va hotărî cine va fi preşedintele României în 6 decembrie.” Şi Horia Tiseanu, preşedintele PD-L Câmpina, a declarat, la cald, la câteva minute după afişarea primelor cifre din exit-poll-uri, că este mulţumit de rezultatele din primul tur şi că nu-şi face griji pentru turul doi, având în vedere faptul că electoratul liberal ar putea să-şi îndrepte votul către Băsescu. Horia Tiseanu: „Eu zic că nu o să avem emoţii la turul al doilea, pentru că electoratul liberal este unul de dreapta şi, din moment ce şi PD-L e un partid de centru-dreapta, mă aştept ca aceşti alegători să se îndrepte către Traian Băsescu şi nu către Mircea Geoană. Vom vedea care este situaţia, speranţele noastre sunt foarte mari.” La sediul PSD din Câmpina, atmosfera nu era una de petrecere. Membrii se uitau la televizor şi încercau să-şi dea seama ce se va putea face de acum încolo, care să fie tactica pentru turul doi al prezidenţialelor. Ion Dragomir nu s-a arătat nemulţumit de rezultate, însă a ţinut să comenteze pe marginea faptului că au existat maşini care au transportat oameni la secţiile de votare: „Îmi pare rău că se întâmpla şi aspecte din acestea, pentru că atunci concursul nu mai este concurs şi lupta este inegală, însă se vede că aceia care doresc
schimbarea şi doresc normalitate în această ţară sunt tot mai mulţi. Sunt ferm convins că, la data de 6 decembrie, rezultatele vor fi cele pe care le aşteptăm 80% dintre români. Nu ştiu care va fi poziţia PNL-ului, eu vreau să comentez poziţia românilor pentru schimbare.” Liberalii câmpineni nu s-au îmbătat cu apă rece şi au primit cifrele fără prea multe comentarii. Au reuşit să strângă la Câmpina în jur de 21 de procente, lucru care nu s-a mai întâmplat de câtva timp. Liviu Briciu, unul dintre vicepreşedinţii filialei câmpinene a PD-L, proaspăt într-ale politicii, a spus, totuşi, că este greu să te iei la bătaie cu maşinile de vot ale PD-L şi PSD: „PNL şi PSD funcţionează în continuare foarte bine şi sunt, probabil, imbatabili în momentul acesta. Sunt maşinile de vot.”
Ce se va întâmpla de acum încolo? Este foarte greu de spus, e foarte complicat. Crin Antonescu are destule procente şi probabil că, împreună cu el, cel care va câştiga alegerile o să facă o alianţă. Dar e foarte greu de spus pentru că noi credem că Johannis va fi cheia şi asta va impune el. Cifrele, neoficiale încă, arată în felul următor: la Câmpina, Traian Băsescu a luat în jur de 37 de procente, Mircea Geoană, 25, iar Crin Antonescu, în jur de 21 de procente. (Relu NISTOR)
PNL s-a aliat cu PSD
Conducerea PSD Prahova este mulţumita de rezultatul alegerilor pentru preşedinţie în judeţ. PSD a obţinut ţinta propusă, de obţinere a 85.000 de voturi şi incidentele nu au fost de natură să se creeze o impresie a fraudării alegerilor. Asta, bineînţeles, după ce s-a trecut de hopul încurcării ştampilelor. Pentru că votarea în Prahova ar fi putut fi declarata nulă, dacă problema nu ar fi fost rezolvată, Cosma a cerut încă o dată demisia prefectului şi a subprefectului.
În ceea ce priveşte turismul electoral, preşedintele PSD Prahova susţine că acesta a existat, dar că, în urma verificărilor, votarea pe liste speciale nu a arătat un număr cu mult mai mare de voturi pentru un candidat în defavoarea altuia.
Cât despre incidentul cu primarul din Lipăneşti, Cosma susţine că cel acuzat de Robert Nica a fost cu el la Mizil şi că, de fapt, lucrurile s-au întâmplat cu totul altfel.
Turul doi este deja pregătit pentru social democraţii prahoveni, pentru că, după cum a recunoscut chiar Cosma, discutiile de alianţă cu PNL au fost făcute mai demult. (R.E.)