Actualitate

Povestea apei potabile din Bănești

Sesizaţi telefonic de mai mulţi cetăţeni din comuna Băneşti, despre faptul că administraţia publică locală doreşte „să vândă” apa potabilă, societăţii Hidroprahova, ne-am adresat reprezentanţilor autorităţilor locale.

În lipsa primarului Petre Costache, aflat în concediu, a încercat să lămurească lucrurile viceprimarul Amelin Mihalache. „Este vorba despre darea în administrare către Hidroprahova şi nu preluarea, cumpărarea sau altă modalitate, a reţelei de apă, a utilajelor, a echipamentelor aferente acestei reţele, inclusiv a bazinului de apă. Acest lucru s-a făcut în urmă cu un an şi jumătate, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Noi, ca localitate, facem parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Parteneriatul pentru Managementul Apei în Prahova” şi, aşa cum ştiţi, la nivel judeţean s-au accesat, prin Master Plan, fonduri pentru alimentare cu apă şi canalizare. Localitatea Băneşti face parte din aglomerarea urbană Câmpina, care va beneficia de modernizarea reţelei de canalizare din Câmpina, iar la noi, construirea reţelei de apă, cu deversare în staţia de epurare din Câmpina. Mai departe, nicio clipă Consiliul Local nu a vândut reţeaua de apă şi instalaţiile aferente. Pur şi simplu sunt zvonuri şi o să vă explic despre ce este vorba. Anul acesta, începând cu 1 august, reţeaua de apă împreună cu instalaţiile aferente, din satul Urleta, au fost date în administrare, tot către cei de la Hidroprahova. Motivaţia este foarte simplă. Până acum a fost administrată de Compania Publică Băneşti. Conform legii, nu pot exista doi operatori pentru servicii publice de alimentare cu apă. Şi-atunci, nu se putea obţine de către compania noastră, în continuare, avizul de la ANRSC. Singura modalitate de a putea merge în continuare cu o reţea modernizată prin programe guvernamentale, prin ordonanţele 7 şi 577, a fost să o dăm în administrare celor de la Hidroprahova, cum spuneam, prin hotărâre de consiliu. Zvonul de care spuneţi că circulă, legat de o îmbuteliere a apei, e ceva incorect şi nu se poate face, efectiv, acest lucru, din punct de vedere al legalităţii. Nu poţi să iei sursa de apă, de mare adâncime de la Urleta, să o transformi într-o linie de îmbuteliere. Acel puţ, cu apa de acolo şi acea instalaţie, practic, asigură alimentarea cu apă, fiind o sursă alternativă oricând, chiar dacă se întrerupe alimentarea de la Paltinu, de la Exploatare Sistem Zonal, se poate duce de acolo, la Băneşti, în bazine. Nu ştiu dacă Hidroprahova ar face vreo linie de îmbuteliere, pe treaba asta.

Şi totuşi…
Insistând asupra subiectului, viceprimarul Amelin Mihalache a revenit asupra „incorectitudinii” zvonurilor şi ne-a explicat în continuare. „Zvonurile, într-un fel, sunt adevărate. De ce? Noi am preluat de la Petrom, în urmă cu un an jumătate, staţia de alimentare cu apă din Siliştea Băicoi. Este dată în administrare celor de la Compania Publică, societate comercială care are ca unic acţionar Consiliul Local. Pentru a se repune pe picioare societatea noastră, într-adevăr, se doreşte să se facă o afacere din asta. Dar, aceasta se va face de către Compania Publică. Nu pot să vă spun foarte multe detalii, pentru că nu sunt cel care face managementul la toate acestea. Nici de cum nu se va înstrăina! Acolo nu e alimentare publică cu apă. E pur şi simplu o alimentare către Petrom, pentru că aşa am preluat staţiile de acolo, sau alte societăţi cum sunt cei din Parcul Industrial Plopeni, Ciuperceasca. Sunt contracte încheiate cu aceştia de către cei de la Companie, privind alimentarea în instalaţiile lor. La un moment dat, poate să aibă loc un schimb comercial, dacă pot spune aşa, între cei de la Compania noastră publică şi între cei de la Hidroprahova. Dacă se va ajunge la aşa ceva,  sunt investiţii de făcut la apă, vă închipuiţi că sunt staţii cu pompe din acelea vechi. Consiliul Local doreşte să investească în acele staţii prin Compania Publică, să le rentabilizeze, pentru că şi consumul este pe măsură, fiind pompele de aşa natură, plus un mare consum de energie electrică. La un moment dat, probabil că se va face şi asta”. Nu e un lucru rău să se găsească modalităţi legale de a se mai aduce bani la bugetul local. Ideea principală este ca această afacere să nu afecteze cetăţenii comunei Băneşti. C. N.

Targul National Imobiliar
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co