Actualitate

Poliţiştii se pregătesc din nou să iasă în stradă

Dincolo de activitatea generată de examenele susţinute de candidaţi, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, angajaţii Ministerului de Interne şi personalul contractual din cadrul acesteia se confruntă cu mari probleme sociale, în urma măsurilor de austeritate luate de guvernanţi. Pe fondul acestor tensiuni, liderul de sindicat din cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie din Câmpina, Carmen Măinică, comentează posibilitatea declanşării unor mişcări sindicale de amploare.

Poliţiştii ar putea bloca activitatea în totalitate
Pe 31 august, a avut loc o video conferinţă la nivelul Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), filiala Cartel Alfa. În cadrul conferinţei, s-a discutat despre nivelul de trai al poliţiştilor şi al personalului contractual din cadrul Ministerului de Interne, ajunşi, cei mai mulţi dintre ei, aproape de sărăcie. Mulţi au acumulat datorii mari către bănci, soţiile sunt şomere, au copii de întreţinut, ajungând ca, în două, trei zile de la primirea salariului, să nu mai rămână cu nimic.
„În urma acestor probleme sociale, starea de spirit a oamenilor s-a deteriorat. Sunt oameni care îşi doresc cu ardoare să se întâmple ceva. Nici măcar ei nu ştiu ce ar dori să se întâmple. Dorim să fim lămuriţi în legătură cu anumite zvonuri, cum ar fi ideea ca lună de lună, începând cu luna septembrie, să muncim câte cinci zile fără plată, ceea ce ar duce, cumva, la diminuarea cu 50% a vechiului salariu, de la 31 decembrie 2009. Dorim o comunicare reală între sindicatele reprezentative şi guvernanţi, dorim stoparea disponibilizărilor. Atâta timp cât se şcolarizează agenţi de poliţie, înseamnă că este nevoie de poliţişti. Dorim revenirea la vechiul salariu avut la 31 decembrie 2009. Nu este normal ceea ce se întâmplă! Se preconizează, deja, mişcări sindicale, din cauza acestei stări de fapt. Din 51.000 de membri FSNPPC, 21.000 au fost de acord cu blocarea activităţii în totalitate. Ceilalţi membri vor să desfăşoare mitinguri la nivel naţional sau o manifestaţie de amploare, în faţa Guvernului sau a Palatului Cotroceni, în luna octombrie, de comun acord cu celelalte sindicate –  a declarat Carmen Măinică, preşedintele Biroului Teritorial SNPPC din cadrul Şcolii de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr”, care a participat la această conferinţă.

Profesorii de la Şcoala de Poliţie nu doresc să participe la deschiderea noul an şcolar
În acelaşi context, referitor la intenţiile pe care le au sindicaliştii din cadrul Şcolii de agenţi de poliţie din Câmpina, liderul de sindicat Carmen Măinică a menţionat faptul că majoritatea profesorilor nu doreşte să participe la deschiderea noului an şcolar: „M-au chemat, au spus că asta îşi doresc, cu toate că acţiunea noastră poate că nu ar avea un impact prea puternic. Adică, nu cred că domnilor guvernanţi, prin atitudinea pe care o au faţă de cetăţenii ţării, le-ar păsa de faptul că Şcoala de Agenţi de Poliţie din Câmpina şi-ar înceta activitatea pentru o lună, un an sau pe termen nelimitat. În contextul aceleiaşi atitudini, ar fi în stare ca, după 5 luni de zile, să spună că „nu avem nevoie de serviciile voastre şi vă închidem definitiv”. În cazul acesta, chiar ne trebuie foarte mult curaj. Să presupunem că structurile suportă, s-ar înceta activitatea în secretariat, logistică, financiar. Nu cred că le-ar păsa! Problema este aceea că ar putea fi un efect de bumerang, în privinţa şcolii, pentru că avem elevi care trec în anul II şi alţii care intră în anul I, elevi a căror atitudine poate fi afectată în viitor. Sunt convinsă că elevii ar fi de partea noastră şi ar înţelege această situaţie. Mai grav este că, din informaţiile noastre, ştim că 250 de cadre din Poliţia Română şi-au dat demisia. Şi la noi în şcoală a demisionat deja un coleg, iar un altul se pregăteşte să plece din ţară, definitiv. Probabil că acesta este doar începutul. Din semnalele pe care le am, urmează să plece şi alţi oameni.”

Cui îi este frică de… poliţişti?
În afară de tensiunile generate de problemele sociale grave cu care se confruntă sindicaliştii din cadrul Şcolii de Poliţie, atmosfera pare a fi viciată şi de faptul că aceşti oameni se simt supravegheaţi, după cum afirmă Carmen Măinică: „Suntem controlaţi, monitorizaţi şi totuşi, nu trăim într-un stat poliţienesc! Trăim într-un stat care se presupune a fi sub teroarea altor forţe. Nu vreau să fiu înţeleasă greşit! Nu cred în nu-ştiu-ce conspiraţii, dar, în clipa în care vin anumite servicii şi se interesează de starea de spirit a oamenilor, despre ceea ce vor să facă sindicatele, mi se pare total anormal. Se presupune că sindicatele sunt rupte total de ceea ce înseamnă politic. Noi, sindicatele, nu facem politică. Noi doar observăm ceea ce se întâmplă în lumea politică actuală. Şi nu ne place deloc ce se întâmplă, pentru că nu suntem consultaţi, suntem sfidaţi pe faţă, nu suntem luaţi în considerare. Această atitudine ne determină să nu avem încredere că, de la 1 ianuarie 2011, aşa cum ni se spune, vom intra cât de cât în normal. Nimeni nu mai crede aceste minciuni! Le-aş atrage atenţia celor care încearcă să ne monitorizeze şi să ne controleze, să aibă foarte mare grijă. Oamenii au un punct maxim al răbdării! Când se depăşeşte acest punct, fiecare în parte, şi nu neapărat conduşi de sindicat, poate să ia propria lui decizie, cu atât mai grav fiind dacă nu este luată într-un context general. Poate că unii au senzaţia că ofiţerii, agenţii şi personalul civil din şcoala noastră nu reprezintă o forţă în sine. Poate fi, în schimb, o rampă de lansare a unor idei. Pentru că în această şcoală convieţuiesc, muncesc oameni extraordinar de inteligenţi şi, indiferent ce s-ar spune, în această şcoală există o elită! Să nu uităm că elitele au condus mai mereu spre schimbări majore. Să nu se înţeleagă aceste lucruri ca o ameninţare sau vreun avertisment. Sunt vorbe simple, ale unui om simplu.”

Greva foamei, ca măsură extremă
Ca o măsură extremă de convingere a guvernanţilor, pentru a fi luaţi, nu doar în considerare, dar şi de obţinere, în esenţă, a unor drepturi ce ţin de un trai decent, liderul sindical Carmen Măinică a luat decizia de a declara la un moment dat, greva foamei.
„Vreau să anunţ pe toată lumea care este dispusă să asculte, faptul că, dacă nu se va rezolva nimic, pe o cale pe care o acceptă în general toată lumea, sunt hotărâtă, împreună cu alţi colegi din şcoală, dar şi din ţară, să declarăm greva foamei. Această grevă nu înseamnă şi că nu ne vom prezenta la serviciu. Vom intra în concedii şi în faţa Palatului Cotroceni vom intra în greva foamei pe termen nelimitat, cu toate repercusiunile care vor decurge.”

Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co