Actualitate

Panică şi groază la o stână din Bucegi – Urşii atacă oile

oi-mancate-de-ursi-7Înfometaţi, urşii din Munţii Bucegi, au început să atace stânele. În numai trei zile au făcut prăpăd: peste şaizeci de oi şi două vaci au fost devorate de fiare. În aceste condiţii, ciobanii se tem chiar şi pentru viaţa lor, deoarece fiarele le dau tot mai des târcoale.
Clipe de disperare
Mai mulţi ciobani de la o stână din Munţii Bucegi au trecut prin clipe de disperare, asta după ce fiarele le-au omorât oile. Cinci urşi au atacat într-o noapte şi au omorât peste şaizeci de oi şi două vaci. Oamenii au sărit cu bâtele şi au făcut gălăgie pentru a alunga animalele înfometate, însă turmele le-au fost înjumătăţite. Bacii spun că sălbăticiunile nu au teamă de nimic. „Ne este frică să mai stăm aici. Au ajuns să ne alerge şi pe noi. Seara păzim cu rândul stâna, pentru că altfel riscăm să fim omorâţi. Nu ştim ce vom face şi ne gândim că trebuie să existe o soluţie”, a spus Marian Gugu, cioban. Toată poiana arată ca un câmp de luptă plin cu resturi de animale, rămase după ospăţul urşilor.
Nopţi „albe”
Ciobanii de la stâna Vânturiş povestesc că de câteva nopţi nu mai pot închide un ochi. Pentru a se apăra de furia animalelor au transformat stânele în adevărate fortăreţe. Aprind focuri de tabără şi stau de pază cu rândul. De câteva seri, alături de ei, sunt silvicultorii şi jandarmii, care îi ajută să sperie sălbăticiunile. “Sunt cinci urşi care vin de mai multe ori pe noapte. Atacă oile şi nu pleacă până nu le omoară. Am vrut să îl alung pe unul într-o seară, însă a sărit pe mine. Este nenorocire. Mulţi dintre cei care mă ajutau cu treburile la stână au plecat, deoarece sunt speriaţi. Am încercat să-i speriem cu drujba, am aprins farurile la maşină, însă nu le este frică. Cred că nu mai au mâncare şi de aceea sunt atât de răi, pentru că altfel nu-mi explic de ce atacă atât de des”, a povestit Eugen Iliescu, baci.
O singură soluţie: împuşcarea lor
Reprezentanţii Ocolului Silvic au desfăşurat mai multe acţiuni de monitorizare în zona stânii Vânturiş. Spun că urşii sunt agresivi şi nu se tem de nimic. Au reuşit să-i îndepărteze abia atunci când au tras focuri de armă în aer. Având în vedere zona unde apar fiarele, singura soluţie ar fi împuşcarea lor. „După relocarea celor 20 de piese din Sinaia, au apărut aceşti urşi deosebit de agresivi în Bucegi. Până acum au atacat numai animalele, însă ferocitatea urşilor din golul alpin ne dă mult de gândit. Noi, din cauza condiţiilor mai speciale din acea zonă, nu vedem decât să luăm o măsură mai specială, adică extragerea lor cu arma. Nu-i putem reloca, deoarece este imposibil să ajungem în acea zonă cu maşini pentru a putea căra cuştile”, a declarat Pompiliu Creţu, şeful Ocolului Silvic Sinaia. Acum, atât ciobanii, cât şi silvicultorii, aşteaptă o aprobare de la Ministerul Mediului pentru a putea acţiona. Până atunci, oamenii încearcă să se apere cum pot de urşii înfometaţi. Fiarele au făcut la stână pagube în valoare de aproximativ 20.000 lei. Adelina ANEI

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co