Noutate în prevenirea cancerului
Testul Babeş-Papanicolau poate fi efectuat şi la Spitalul Orăşenesc din Sinaia.
Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârste între 15 şi 44 de ani. Şase femei mor zilnic, ceea ce situează România pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli. Ceea ce ignoră multe dintre ele este faptul că un test Babeş-Papanicolau poate descoperi modificările premaligne ale colului într-o fază uşor de tratat, înainte de a se transforma în cancer. O noutate în sistemul de sănătate de pe Valea Superioară a Prahovei constă în faptul că în prezent acest test se poate efectua şi la Spitalul Orăşenesc din Sinaia, iar preţul unui astfel de test este de 100 lei. Potrivit lui Marius Ţimbalov, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Orăşenesc Sinaia, un test Babeş-Papanicolau, făcut o dată pe an, poate salva viaţa. ”Testul Babeş-Papanicolau depistează riscul de cancer de col uterin, în fază incipientă, în stadiul O [zero] al bolii. În acest stadiu, şansele de vindecare sunt de sută la sută, iar modul de tratare este mult mai uşor. Mă bucur că actuala conducere a spitalului a reuşit să facă demersurile pentru efectuarea acestor analize, atât de necesare zonei noastre. Pacientele care vor să facă testul pot veni să discute cu medicul ginecolog pentru a afla cât mai multe despre modul şi perioada cea mai propice pentru efectuarea testului. De asemenea, trebuie să ştie că nu există un program fix pentru aceste teste, iar consultaţia se poate aranja în funcţie de timpul liber al pacientelor”, a spus doctorul Marius Ţimbalov.
Rămaşi în urmă…
Din păcate, România, faţă de celelate ţări, nu are un sistem bine pus la punct, prin care femeile sunt sunate de medicul de familie pentru a li se aminti că trebuie să facă testul, iar consecinţele se văd.
Anual, 40.000 de românce află că au cancer de col, caz în care tratamentul constă în intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea uterului şi chimioterapie. Claudia BIRLA