Actualitate

Milioane de euro aduşi la bugetul Prahovei cu lobby-ul masoneriei

483Un membru al Marii Loji Naţionale Române (MLNR) a ales să dezvăluie sub imperiul anonimatului, câteva aspecte din interiorul acestei organizaţii, care dintotdeauna a stârnit curiozitatea şi imaginaţia muritorilor de rând, prin aura de mister cu care s-a înconjurat în timp. Pentru a-i respecta dorinţa legată de protejarea identităţii sale, îl vom numi “Sursa MLNR”.

Reporter: Ce anume v-a atras către masonerie, o societate controversată, considerată cu “circuit închis”?

Sursa MLNR: Ideea de a face parte din masoneria română, mă atrăgea de multă vreme, din cauza caracterului relativ obscur pe care îl percepeam şi a discuţiilor pe care le-am avut cu diferite personalităţi. Îi cunoşteam pe aceşti oameni ca fiind buni creştini şi vedeam la ei că nu exista nici o contradicţie între baza lor religioasă şi masonerie. Nu doar o curiozitate primară m-a determinat să intru în masonerie, ci pur şi simplu aşa a fost să fie. Propunerea a venit, când şi de la cine nici nu mă aşteptam.

Reporter: Care sunt criteriile pe baza cărora aţi avut privilegiul să fiţi „ales” pentru a  face parte din această societate masonică?

Sursa MLNR: Am intrat în organizaţie în urmă cu câţiva ani. Criteriile de acceptare în rândurile masoneriei sunt simple şi stau chiar la baza existenţei sale: cel primit în rândurile sale trebuie să aibă credinţă în Dumnezeu şi, aşa cum ne exprimăm noi, să fie de bune moravuri. Cerinţele se încadrează în însăşi scopul masoneriei, acela de a impulsiona evoluţia personală şi prin aceasta putând să contribuie la progresul social. În această

privinţă, societatea masonică nu cunoaşte limite naţionale, religioase sau de alt fel.

Reporter: Pe ce treaptă ierarhică vă aflaţi în cadrul Marii Loji şi care este semnificaţia acesteia ?

Sursa MLNR: Există 33 de grade, în cadrul masoneriei, cu perioade de aşteptare pentru a trece la un alt grad, care pot fi de ordinul anilor. Totul depinde de candidat şi de evoluţia sa în plan spiritual şi social. Am ajuns la gradul 20, fiind Venerabil Mare Maestru. Acest lucru înseamnă că fac parte din elita Marii Loji Naţionale. Mă aflu într-un grup privilegiat, asta însemnând că am dorit şi că am fost ajutat să realizez o autoperfecţionare specifică gradului primit, fără ca nimic din acţiunile şi atitudinea mea să contravină moralei creştine. Subliniez acest lucru pentru a elimina orice suspiciune faţă de caracterul obscur-religios, prin care multă lume percepe masoneria.

Reporter: Practic, până la acest moment, în ce a constat contribuţia dvs. la progresul social al comunităţii din care faceţi parte?

Sursa MLNR: Contribuţia este una colectivă şi poate fi măsurată de la lucrurile palpabile, cum ar fi ajutorarea unor cămine de bătrâni şi orfelinate, ale căror nume nu le pot da pentru a-mi proteja identitatea, până la contribuţia pe care o poate avea fiecare membru, prin rolul pe care îl are în societate. Aici mă refer la poziţia socială, funcţia pe care o are, implicit prin ţinuta morală avută în sânul masoneriei.

Reporter: Dacă unul dintre membri masoneriei încalcă preceptele ce stau la baza acestei societăţi, care sunt modalităţile prin care acesta poate fi pedepsit?

Sursa MLNR: Se poate merge până la excluderea din sânul societăţii sau ca să mă exprim în limbajul specific masonilor, se aplică „arderea între coloane”. Ştiu câteva situaţii create de câţiva membri, care în urma unor decizii greşite, luate în anumite conjuncturi, au suferit consecinţele de rigoare. În ţara noastră, au fost cazuri când au reuşit să intre în rândul masoneriei oameni care nu aveau ce căuta printre noi, fiind consideraţi eşecuri. Ajungând să înşele încrederea acordată, aceşti oameni au fost marginalizaţi sau chiar excluşi din rândurile societăţii masonice. De exemplu, nu se poate ca persoane de genul lui Nicu Gheară să stea la aceeaşi masă cu Pavel Abraham, în cadrul organizaţiei. Cei doi au rămas izolaţi în propria lojă, cea adevărată nedorind să promoveze corupţia.

Reporter. S-a publicat în presă, cu oarecare discreţie, faptul că MLNR „îşi retrage sprijinul” faţă de actualul Guvern al României. În ce a constat acest sprijin al masoneriei, dat Guvernului?

Sursa MLNR: Societatea masonică îşi aducea contribuţia la succesul reformelor Guvernului, printr-un important lobby extern, pentru că aşa cum spuneam la început, masoneria nu cunoaşte frontiere. Se putea contribui la bunul mers al relaţiilor internaţionale. De exemplu, aderarea României la Uniunea Europeană, se datorează şi contribuţiei masoneriei. Atâta timp cât politica nu face parte din preocupările societăţii masonice, nu mi se pare o atitudine normală ca Guvernul, din care fac parte totuşi, şi oameni de valoare, să condiţioneze până şi finanţarea instituţiilor de cultură reprezentative ale României. Un exemplu clar în acest sens este directorul unui important muzeu din ţară, care nu a mai primit fonduri, pentru că nu a dorit să intre în Partidul Democrat-Liberal.  Acest lucru trebuie să înceteze!

Reporter: În judeţul Prahova, în ce domenii de activitate şi până la ce niveluri există membri ai masoneriei?

Sursa MLNR: Există masoni, la toate nivelurile, începând cu lumea politică, oameni de afaceri, administraţie, poliţie şi chiar biserică.

Reporter: S-au răsfrânt vreodată asupra judeţul Prahova, influenţele benefice ale masoneriei?

Sursa MLNR: Da, cu siguranţă. De exemplu, Consiliul Judeţean a obţinut de la Uniunea Europeană, 146 milioane de euro, pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. Fondurile existau, dar trebuia direcţionate către mai mulţi operatori regionali. Nu masonii au obţinut aceşti bani ci doar au făcut un lobby puternic,  pentru ca Prahova să beneficieze de ei. Şi au reuşit.

Reporter: Au existat situaţii în rândul masonilor prahoveni, când s-au încălcat  bunele moravuri?

Sursa MLNR: A fost o situaţie când un deputat de Prahova a încălcat principiile morale ale societăţii noastre, atacând în mod „neortodox”, alţi membri ai masoneriei. A fost atenţionat sever, cu excluderea. Totuşi, nu pierdeţi din vedere că, aşa cum spuneam, masoneria urmăreşte progresul personal şi social, unde căderile sunt inerente. Atunci când se poate, avem în vedere ca greşelile unor membri să nu se mai repete, incluzând şi şansa reabilitării acestora.

Reporter: Dacă masoneria pare a fi o „pepinieră” de oameni altruişti şi cu frica lui Dumnezeu, de ce vă feriţi să vă declinaţi identitatea?

Sursa MLNR: Am dorit în limita bunului simţ, fără a încălca o confidenţialitate ce ţine chiar de acele bune moravuri pe care ne bazăm, să scot din penumbră şi să pun în lumină anumite aspecte ce se cereau clarificate, cu privire la scopul nobil al masoneriei. Am dorit şi doresc în continuare, ca societatea masonică să nu mai fie confundată cu o elită socială care doreşte să conducă lumea în interes propriu. Pe de altă parte, evoluţia socială a fiecăruia chiar şi cea spirituală, este un lucru intim şi aşa doresc să rămână. Ştiu că aţi fi dorit să aflaţi mai multe despre noi dar, doar atât am putut să vă spun. Deocamdată.Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co