Je ne regrette rien, că sunt consilier!
Opt consilieri locali ai Câmpinei, împreună cu primarul Horia Tiseanu şi secretarul Paul Moldoveanu, au plecat pe 17 iulie în Franţa, pentru o săptămână la Paris, dar şi la Angoulême, localitate recunoscută ca fiind capitala benzilor desenate.
Călătoria va cuprinde trei zile la Paris şi patru zile la Angoulême, fiind o vizită de lucru bazată pe acţiuni de instruire şi schimb de experienţă, organizată de Patronatul Serviciilor Publice (PSP) pe anul acesta, precedând alte două deplasări, în Grecia şi Turcia, în următoarele luni.
Tema vizitei este „Modul de funcţionare al asociaţiilor intercomunale din Franţa”. Horia Tiseanu, primarul şi în acelaşi timp preşedintele filialei PDL Câmpina, a plecat în Franţa cu încă patru membri de partid: Elena Albu, Viorel Bondoc, Monica Clinciu şi Gena Preda. Li s-a alăturat Mihaela Petrovici şi Gheorghe Tudor de la PSD, Enache Dragomir de la PNL şi Luminiţa Dumitrescu de la PIN. Cheltuielile pentru această vizită sunt suportate de către bugetul local. De fapt, tema aleasă de către PSP cu mult timp înainte, pare să pregătească terenul ideii de regionalizare – atât de controversată -, pliindu-se deja, pe recenta comasare a administraţiilor publice locale. „Fenomenul cooperării inter-municipale a luat o amploare fără precedent în Franţa după aprobarea legilor din 1992 şi 1999, care au avut ca principal scop raţionalizarea şi impulsionarea dezvoltării sistemului, după ce devenise evident, mai ales în urma eşecului aplicării legii din 1971, că amalgamarea comunelor nu era posibilă, datorită atât rezistenţei politicienilor din toate partidele, cât şi ataşamentului cetăţenilor faţă de simbolurile democratice şi participative pe care le reprezintă puterile locale”, se arată într-un studiu complex, comparativ, privind implementarea conceptului intercomunalităţii în Europa, elaborat în cadrul proiectului «Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară – instrument pentru furnizarea în comun, în condiţii de calitate şi eficacitate a serviciilor publice locale» SMIS 2983, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”, axa prioritară 1 – „Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice „ domeniul major de intervenţie 1: „Îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor”. Acest studiu se găseşte cu uşurinţă pe internet, descărcarea fiind gratuită, ca şi cititul. Dacă autorităţile ar fi făcut asta, ar fi putut economisi bani buni din bugetul câmpinean.
Despre irosire…
Observaţia legată de costurile mari ale acestei vizite apare inerent, ţinând cont de recentele afirmaţii din presa locală ale consilierului Elena Albu, aceasta dorind să scoată în evidenţă ideea unui management defectuos în ceea ce priveşte salubritatea Câmpinei, care ar putea obliga administraţia locală la plata sumei de 90.000 de lei, contribuţie pentru nerealizarea obiectivului de reducere a deşeurilor municipale şi asimilabile, colectate. „Banii se irosesc tocmai în aceste vremuri când bugetul nu este foarte bogat. Cu 90.000 de lei s-ar fi putut realiza multe lucruri în acest domeniu ca de exemplu dotarea oraşului cu recipiente pentru colectarea selectivă (…)”, declara Elena Albu.
Oare ce s-ar fi putut realiza pentru Câmpina cu 68.000 de lei, atât cât costă vizita consilierilor în Franţa, la care participă şi domnia sa?
Carmen NEGREU