Actualitate

Incendiu in Prahova, lichidat de pompierii militari din Câmpina

Echipajele Detaşamentului de Pompieri Câmpina au intervenit, ieri, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la casă particulară situată în comuna Telega, sat Melicești.

Pompierii militari au acţionat timp de aproximativ două ore pentru stingerea flăcărilor care se manifestau la întreaga locuință, respectiv pentru căutarea eventualelor focare ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Pagubele înregistrate ca urmare a producerii incendiului, provocat cel mai probabil din cauza unui coș de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile, au constat în distrugerea a circa 300 de metri pătraţi din acoperişul construcţiei, a unor elemente de mobilier, electrocasnice, acte şi bani.

Misiunea a fost cu atât mai dificilă cu cât, drumul de acces se află la o distanță de 500 m față de locuința unde a izbucnit incendiul.

În ultimele două zile, pompierii militari au localizat şi lichidat patru incendii provocate, cel mai probabil de coşurile de fum necurăţate, defecte, amplasate ori neprotejate corespunzător faţă de materialele combustibile.

De aceea, ISU Prahova reamintește populației că pentru prevenirea producerii de incendii, coşurile de fum necesită respectarea mai multor condiţii.

Astfel, acestea se leagă de structură la trecerea prin planşee, prin dispozitive constructive în vederea asigurării rezistenţei şi stabilităţii, la străpungerea planşeelor combustibile, elementele de lemn ale planşeelor trebuie să fie distanţate la cel puţin 24 cm de la faţa interioară a coşului de fum, iar atunci când coşurile sunt lângă pereţi de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între perete şi coş un spaţiu de cel puţin 10 cm, protejând în acelaşi timp peretele cu materiale rezistente la foc.

Totodată, la traversarea podului clădirii şi la străpungerea acoperişului, feţele exterioare tencuite ale coşurilor trebuie să fie la cel puţin 10 cm distanţă de elementele din lemn, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri, iar în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile.

ISU precizează, de asemenea, că gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile trebuie să fie prevăzute cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă), iar coşurile amplasate până la distanţa de 150 cm de coamă trebuie să depăşească coama cu 50 cm pentru învelitori incombustibile şi cu 100 cm pentru învelitori combustibile.

Se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid, iar în spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului.

Este interzisă și folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Nu în ultimul rând, ISU invită cetățenii să asigure verificarea şi curăţarea periodică a coşurilor de fum, precum şi repararea acestora, dacă este cazul, de către personal specializat.

Targul National Imobiliar (TNI)
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co